Прочитај ми чланак

Истраживање: У Новом Саду Несторовић тас на ваги

0

Према најновијем истраживању Нове српске политичке мисли (НСПМ) за листу "Александар Вучић–Нови Сад не сме да стане" у главном граду Војводине би гласало 40,1 одсто бирача, док би коалиција Србија против насиља добила подршку 30,2 одсто гласача.

У анкети, чији су резултати данас објављени, на питање за кога бисте гласали на следећим локалним изборима у Новом Саду, 7,5 одсто Новосађана се изјаснило за „Ми глас из народа-др Бранимир Несторовић“, 6,8 одсто за коалицију ПОКС-Нови ДСС и 5,6 одсто за СПС-ЈС.

Остале странке и коалиције не би прешле цензус.

На сајту НСПМ је наведено да је истраживање рађено телефонским путем на узорку од 1.000 испитаника, у периоду 5-15. март 2024. године.

На питање кога од наведених личности сматрате најбољим кандидатом за градоначелника Новог Сада, уз неизјашњених 54,3 одсто испитаника, највише Новосађана се изјаснило за Милана Ђурића (СНС)-40,9 одсто, док би од опозиционих кандидата највећу подршку добио Бора Новаковић (НПС) са 8,7 одсто.

Кандидат групе грађана „Ми глас из народа-др Бранимир Несторовић“ добио би подршку 7,7 одсто гласача, Слободан Цветковић 5,8 (СПС-ЈС), Вељко Крстоношић 5,6 (ДС), Владимир Врсајков 4,6 (ССП), Милош Тубић 4,1 (Нови ДСС) и Миша Бачулов из ГГ „Буди херој“ 3,5 одсто гласова.

Остали предложени кандидати добили би испод три одсто гласова.

На питање шта је највећи проблем у Новом Саду, 18,6 одсто испитаника је указало на недостатак паркинг простора и гужве у саобраћају.

Нелегална и претерана градња, неуређене улице, фасаде, тротоари су највећи проблем за 10,8 испитаника, док је 7,1 одсто истакло криминал и корупцију.

На комуналне проблеме (смеће, чистоћа, грејање, вода, канализација…) указало је седам одсто испитаника, а недостатак бициклистичких стаза, зелених површина, вртића и игралишта је највећи проблем за 6,8 одсто Новосађана.

Проблеме у здравству је истакло 6,1 одсто, а на лошу градску власт, недостатак правне државе, страначко запошљавање, нестручне кадрове и бахатост је указало 5,4 одсто испитаника.

Сиромаштво, инфлација, скупоћа, мале плате и пензије су највећи проблем за 4,8 одсто испитаника, док је некултуру, примитивизам, неваспитање и необразованост истакло 4,2 одсто анкетираних.

Незапосленост је највећи проблем за 3,5 одсто испитаних, а пренасељеност града за 3,2 одсто.

На питање да ли ствари у Новом Саду иду у добром или лошем правцу, 25,1 одсто анкетираних Нососађана је одговорило да је „боље“, а 31,9 одсто „горе“.