Прочитај ми чланак

Љубав Србина и Африканке руши све границе: Јачи од политике и прописа

0

Пар се упознао пре две године на Фејсбуку, пре три недеље њихова љубав крунисана је браком, а Ефрозина је пре неколико дана сазнала да је у другом стању

Воле се Бојан из Младеновца и Ефрозина из Руанде, упознали су се пре две године на Фејсбуку, пре три недеље љубав су крунисали браком, чекају и принову, али су због бирократије раздвојени.

Foto: Facebook/Bojan Stankovic

„Напиши звучно писмо, сликај се само за моју душу, дај ми нежан пољубац, дај ми љубав преко жице…“ Готово сви знају стихове ове чувене песме, али мало ко је заиста доживео и осетио колико је заправо тешка љубав преко жице.

Бојан Станковић (36) из Младеновца и Ефрозина Умутони Тујизере (26) из Руанде живе ову врсту љубави, њихова прича доказује да љубав нема границе, али, нажалост, бирократија их спречава да живе заједно и уживају у својој заљубљености. Бојан, који је возач камиона, због посла је тренутно у Норвешкој, а Ефрозина у Руанди пати за вољеним.

Пар се упознао пре две године на Фејсбуку, пре три недеље њихова љубав крунисана је браком, а Ефрозина је пре неколико дана сазнала да је у другом стању. Нажалост, новопечену српску снајку већ два пута одбијају за визу за Србију како не би покушала да мигрира.

– Не могу да кажем да се одмах родила љубав, али после шест месеци дописивања увидео сам да је скроз океј. Свидела ми се, сваки дан смо се чули и причали. Први сусрет био је на аеродрому у Кигалију у Руанди, али пошто је авион каснио, она је мислила да нећу доћи – почиње своју причу Бојан и додаје:

– Када ме је угледала, почела је да плаче, потрчала је ка мени и загрлила ме. Захваљивала се што сам дошао. Био сам одушевљен њеним изгледом. Многи су ми говорили да сам луд и да ће да ме превари за паре. Морам рећи да та девојка за ове две године ниједном није тражила новац од мене. Само је имала жељу да се видимо – каже он.

Бојан каже да је Ефрозина два пута аплицирала за визу, али да је одбијена, након чега је он решио да оде у Руанду и да се венчају.

– Разлог због ког је Министарство спољних послова наше државе одбило да да визу јесте то што ће „она покушати да мигрира“, тако нам је речено. Венчали смо се по њиховим обичајима, било је прелепо, покушао сам и да одиграм њихов традиционални плес. Прихватила ме је лепо и њена породица. Поред тога што смо раздвојени, проблем је што су њихови обичају такви да девојка мора да иде из куће након удаје. Она сада спава код рођака и пријатеља – тужан је он.

Бојан каже да се идеја за браком родила након његовог изласка из болнице.

– Имао сам упалу плућа и излив воде. Доктори су ми извадили три литра воде из плућа, то је све било пре нашег сусрета. Она је за то време била 24 сата са мном на вези, молила се за мене заједно са мајком – прича саговорник.

Бојан додаје да су поново аплицирали да Ефрозина добије визу, као и да су приложили венчани лист у нади да ће надлежни имати више разумевања.

– Ово није брак за папире, ово је чиста љубав и жеља за породицом. Ја не гледам ко је ко или боју коже – истиче Бојан, који више не зна коме да се обрати за помоћ и закључује:

– Одговор о визи ћемо добити за две-три недеље, уколико буде одбијена, морам да се преселим тамо и нађем посао. Уместо да се радујемо беби, да уживамо у љубави, ми смо на мукама – каже Бојан.