Лековита магија „златног“ бора

0

Златибор је од давнина познат као место где људи долазе по здравље, одмор и окрепљење, место чистог ваздуха, нетакнуте природе и непрегледних зелених пашњака. Не чуди што су чак двојица српских краљева радо одмарала на нашој планини, а још пре Првог светског рата Златибор су украшавале виле имућних адвоката, трговаца, инжењера, који су у потрази за здрављем лета проводили на златиборским суватима.

Епитет прве ваздушне бање Србије Златибор је заслужено понео пре више од једног века, а поред руже ветрова своју лековитост дугује и бору, четинару по коме је поносно добио име. Стабло од бора се у прошлости користило за производњу катрана који је са Златибора путовао чак до Беча и Дубровника, а данас су бројни туристи све више свесни лековитих својстава борових иглица чија арома благотворно делује на здравље људи.

Шетња златиборским шумама има посебан утицај на ум и тело сваког човека који се одлучи за уживање у благодетима „златне“ планине. Мирис борове шуме пун је арома етеричних уља које имају умирујући ефекат и помажу против несанице, губитка концентрације и менталне исцрпљености. Свако ко се налази у окружењу борове шуме може смањити фреквенцију откуцаја срца, а удисање ароме ублажава главобољу, прехладу и повољно делује на синусе. Од иглица бора може се правити чај за јачање имунитета, сируп против бронхитиса, раствор за инхалацију, а од шишарки окрепљујућа купка. Прави хедонисти током боравка на Златибору препуштају се третману са аромама планинског биља или масажи боровим дрветом у неком од хотелских спа центара. Да се лековитост Златибора
може понети и кући након одмора на планини, потрудиле су се вредне руке Златибораца, па се на чувеној пијаци може купити веома лековит боров мед.

Свако ко је макар и једном боравио на Златибору и искусио све чари које планина пружа постао је верни гост који му се увек радо враћа. Уживање у лековитом ваздуху и нетакнутој природи је прави лек за душу и тело, јер Златибор је више од планине, Златибор је здравље.

                           ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!