Прочитај ми чланак

ЕУ хоће да уведе правило за забрану поправке аутомобила старијих од 15 година

0

Робин Робертс (WheelsWithinWales) пише… С обзиром да ће мотор са унутрашњим сагоревањем бити послат у историју у не тако далекој будућности, појавиле су се недавне информације у вези са планом Европске уније да ограничи поправке на старијим возилима, преноси EuroWeekly.

Предлог, који потиче од Европске комисије и који тек треба да буде ратификован, има за циљ постепено укидање старијих возила која више загађују у корист еколошки прихватљивих опција.
Ова будућа уредба, која чека одобрење од Европског парламента и Савета, уводи појам „преосталог возила“.

Аутомобили који имају кварове на главним компонентама као што су мотори, мењачи, кочнице или управљање, а који се сматрају старима (потенцијално око 15 година), спадају у ову категорију. Једном када буду означени као заостали, овим возилима би било забрањено да се подвргну значајним поправкама и вероватно би били расходовани.

Амбициозни програм ЕУ „Фит фор 55“ настоји да елиминише директне емисије из транспорта до 2050. године, са привременим циљевима укључујући смањење од 55 одсто до 2030. у односу на нивое из 1990. године.

Значајан корак на овом путу је забрана нових аутомобила са моторима са унутрашњим сагоревањем после 2035. године, искључујући возила која раде на потенцијална будућа синтетичка горива. Међутим, реалност представља изазове, јер употреба возила са ниским или нултим емисијама у ЕУ заостаје за очекивањима, значајно варирајући међу државама чланицама.

Шпанија, на пример, сада има просечну старост возила преко 14 година, са преко 47 одсто возила старијих од 15 година.

Овакви трендови нису ограничени на земље јужне Европе или оне са нижим приходима; Просечна старост возила у Немачкој креће се око 10 година, а Француска прелази ову статистику.

Овај застарели возни парк подстакао је Европску комисију да предложи мере које имају за циљ смањење дуговечности аутомобила.

Суштина контроверзе лежи у нацрту уредбе која редефинише класификацију отпада и управљање отпадним возилима, промовишући кружну економију.

Канцеларија Европске комисије у Шпанији је појаснила да предлог не намерава да спречи неопходне поправке мотора или замене у стандардним аутомобилима.

Пропис прецизира услове под којима се возило сматра технички непоправљивим или заосталим. То укључује велика оштећења, као што су сечење, заваривање, спаљивање, потапање или испољавање неповратних техничких недостатака.

Контроверзно, возило које захтева замену већих делова или чији трошкови поправке премашују његову тржишну вредност такође се може класификовати као заостало.
Ово изазива забринутост у вези са потенцијалним утицајем на сектор радионица и очување класичних аутомобила. Предлог, иако не приморава власнике да одбаце своја возила, баца сумњу на будућност поправке и продаје возила, посебно за аутомобиле који се потенцијално сматрају историјским.

У закључку, предлог нове регулативе ЕУ о аутомобилима, део њене шире стратегије заштите животне средине, представља вишеструко питање.

Настоји да промовише чистију будућност, али поставља питања о његовим импликацијама на власнике возила, аутомобилску индустрију и очување аутомобилског наслеђа.

Wхеелс-Аливе коментарише: „Тањи крај клина… Још један бесмислен предлог који би, ако буде ратификован, омогућио да савршено одржива возила (укључујући класичне аутомобиле) буду послата на депонију, упркос чињеници да је емисија CО2 произведена током вожње возила (чак и на фосилна горива) на далеко нижем нивоу у целини од оних који произилазе из производње новог аутомобила – било да га покреће мотор са унутрашњим сагоревањем или струја – да га замени!

Поред тога, као што смо раније споменули, синтетичка/е-горива неутрална од угљен-диоксида су већ доступна (али наизглед игнорисана од стране надлежних у Уједињеном Краљевству и другде) која би се могла користити да би се старија возила задржала и помажу у бржем достизању ‘нето нуле’…”