Прочитај ми чланак

Велики хендикеп малог виртуоза

0

Хртковци: Великом виртуозу недостаје инструмент
Ученик ОШ „Милош Црњански“ из Хртковаца Милош Миловановић, дечак са својих непуних 14 година, један је од највећих талената на овим просторима, виртуоз на хармоници. Једини хендикеп овог невероватно талентованог дечака је то што нема свој инструмент.

Све успехе које је до сада остварио на такмичењима постигао је са школском хармоником, много лошијим инструментом од конкуренције. Милош је рођен у музичкој породици и прве музичке кораке прави уз деда Жику који је свирао хармонику и уз оца Мирослава који свира бас гитару. Музичку школу „Петар Крањчевић“ у Сремској Митровици, у класи професорке Мирјане Милаковић је уписао са непуних пет година, као најмлађи уписани ђак у историји те школе. На прво такмичење одлази са седам година, осваја прво место и од тада се само нижу његове награде и освојена прва места на такмичењима. Прву донацију за куповину новог инструмента Милош је добио од Покрајинског секретаријата за спорт и омладину у Новом Саду прошле године, за постигнуте резултате на такмичењима у области музике. На жалост ова средства нису довољна за куповину баритон бас хармонике која је потребна Милошу да би наставио даље усавршавање.

– Инструмент ми треба за даље школовање, јер један од услова за упис у средњу музичку школу је да имам сопствени инструмент. На међународна такмичења не могу да идем без баритон бас хармонике, јер захтевне композиције не могу да се извуку без баритона, а моја стандардна хармоника то нема и тешко могу да солирам у левој руци- објашњава Милош.

Милошев омиљени композитор је Бах, а композиција коју највише воли да изводи је „Бумбаров лет“. Иако нема баритон хармонику потребну за Бахове композиције Милош извлачи и вежба ове захтевне композиције на својој хармоници. Овај талентовани дечак је далеко испред своје генерације у области музике и технике свирања. Сваки дан вредно вежба и ниједног тренутка није изгубио жељу и ентузијазам, иако нема одговарајући алат за свој музички занат.

– Сви моји планови и снови за будућност везани су за хармонику, желим да упишем средњу музичку школу, а затим и академију, али не бих бирао инструменте него бих наставио својим започетим путем, а то је да свирам класичну музику на баритон хармоници- додаје виртуоз Срема Милош.


Апел људима добре воље
Сви људи добре воље који желе могу да уплате новац на жиро рачун банке Интеза, на број 160-5500101161650-44, на име Дијана Миловановић, и тиме помогну овом малишану да настави да ниже музичке успехе. Такође, ако неко има баритон бас хармонику Piggini master 58/Б, а да му не треба, може да поклони овом малишану.

 

(Дневник)