Прочитај ми чланак

Ево колико ћемо плаћати струју од 1. маја:Ово је детаљни ценовник након поскупљењa

0

Од првог маја, струја за домаћинства биће скупља за осам одсто, а гас за 10.

Нови ценовник електричне енергије ступа на снагу од 1. маја, а у Службеном гласнику је објављено колико ће коштати киловат након поскупљења.

Тако цена киловат-часа у најјефтинијој, зеленој зони сада износи 1.896 динара, док ће од 1. маја скочити на 2.084 динара, пише у новом ценовнику Електропривреде Србије. По скупљој тарифи киловат-час ће са садашњих 7.584 динара, порасти на 8.336 динара.

Подсетимо, захваљујући бесповратним средствима ЕУ нашој земљи у износу од 165 милиона евра, око 191.000 енергетски угрожених домаћинстава до 31. децембра ове године добиће попусте на рачунима за струју и грејање.

Како и где грађани могу да се пријаве

Како би грађани остварили попуст, треба да се пријаве локалној самоуправи на територији свог пребивалишта, која доноси одлуке на основу Уредбе о енергетски угроженим купцима.

Рецимо, типично четворочлано домаћинство, које сада просечно плаћа рачун око 5.980 динара (без таксе за ЈМС 5.680 дин.) има, на пример, умањење од 2.152,34 динара за електричну енергију, заштићена домаћинства са два члана која сада плаћају 3.770 динара за струју плаћаће 1.721,87 динара мање, а 50 одсто мање сваког месеца, на пример, за даљинско грејање.

Што се тиче гаса од ће од 1. маја поскупети за десет одсто, међутим олакшавајућа околност је та што је у том периоду грејна сезона званично завршена. Иако буде потребе за грејањем то неће бити током целог дана, те потрошачи могу да одахну.