Прочитај ми чланак

ДРОНОВИ изнад Пирота, ванредна ситуација остаје на снази, школе и вртићи не раде

0

На делу пруге у близини Пирота, на којем је јуче због исклизнућа вагона дошло до цурења амонијака из једне од преврнутих цистерни, налази се чак 57 ватрогасаца са 23 возила и беспилотним летелицама (дроновима), преносе медији.

Ванредна ситуација у Пироту остаје на снази, мада народу није речено због чега. Иако је катастрофа велика, о њој су више извештавали страни медији него РТС, а од режимлија се јавио тек по неко попут Весића који је изгледа једини из владе дошао на место акцидента (званично одговоран за пропалу пругу као министар саобраћаја).

Вучић и Брнабић (највиша власт у земљи) ћуте као да нису у држави, исто као и ресорни министар за животну средину Ирена Вујовић. Ућутао се одједном и Вулин, БИА Гашић, а из полиције стижу врло штуре информације.

„И даље је на снази ванредна ситуација коју је јуче прогласио Градски штаб за ванредне ситуације у Пироту и остаће на снази док год за тим постоји потреба и док се стекну адекватни услови и отклоне све безбедносне опасности по живот и рад становништва на тој територији. Такође, за отварање аутопута и као и поново успостављање рада школа и вртића потребно да грађани прате огласавање Градског штаба за ванредне ситуације у Пироту“, речено је Блицу у МУП-у Србије.

Тренутно се и даље врши обилазак терена са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Железницама Србије као и осталим структурама.

Школе и вртићи неће радити ни сутра 

Градски штаб за ванредне ситуације одржао је у току поподнева још један састанак. Градоначелник Владан Васић, командант Штаба, обратио се јавности и образложио закључке са састанка.

– Резултати Завода за јавно здравље Пирот показују да је вода исправна за пиће, али ће из мера предострожности, када је у питању Станичење, и даље село снабдевати цистерном како бисмо поновили испитивања – рекао је Васић.

Што се тиче ситуације на месту исклизнућа воза и цурења амонијака, Васић истиче да се очекује да у наредних неколико дана буду уклоњене цистерне које нису испале из шина, а потом ће уследити санација цистерни које су преврнуте, преноси „Плусонлине“.

На снимку, који су чланови Штаба гледали на овом састанку, Васић је навео да се види из које цистерне цури амонијак, цури у малим количинама.

– Уз помоћ Министарства заштите животне средине обезбеђена су два мерна инструмента за концентрацију амонијака у ваздуху, један ће бити постављен у индустријској зони, а други на локацији Сопотски хан – рекао је градоначелник Васић.

Ови мерни инструменти ће почети са радом највероватније вечерас.

Све наредбе Градског штаба за ванредне ситуације остају и даље на снази, школе и вртићи неће радити ни сутра и препорука је радним организација да не организују рад. У Пирот у уторак долази министарка заштите животне средине (буџеташица Ирена са закашњењем од целог дана), са којом ће чланови Штаба такође одржати састанак и на основу резултата мерења са терена и анализа донети нове одлуке и препоруке.

На питања новинара да ли се до овог тренутка нешто променило, с обзиром на то да је овог понедељка речено да у граду није забележен амонијак у ваздуху, градоначелник је истакао да МИСЛИ да је и даље нема амонијака у ваздуху у Пироту и додао да је, на основу разговора са људима из струке, највећа опасност прошла, а даљи развој ситуације зависи од различитих услова.

Из Опште болнице Пирот да се данас нису јављали нови случајеви тровања, а сви који су јуче збринути су ван животне опасности.