Прочитај ми чланак

Добили сте драстично већи рачун за струју? Упутство како да уложите рекламацију

0

После хакерског напада на ЕПС и новембарског поскупљења струје од 9,28 одсто, грађанима су почели да стижу енормни рачуни који вишеструко превазилазе поскупљење. Удружењу потрошача “Ефектива” јављали су се грађани којима су децембарски рачуни увећани чак пет пута у односу на претходни месец. Из “Ефективе” саветују свим потрошачима, који сумњају у исправност рачуна, да обавезно уложе рекламацију, а за Нова.рс, дали су детаљна упутства како правилно да поступе у оваквим ситуацијама и шта треба да наведу у рекламацији.

Увећани децембарски рачуни су, према оцени “Ефективе” и броју грађана који су им се обратили „масовна појава“, за коју, како кажу, немају објашњење.

Дејан Гавриловић из овог удружења објашњава да у пријавама грађана нису приметили “образац” по коме су увећани рачуни, те да су пријаве различите. Од тога, како наводи, да поједини потрошачи имају увећање од 30 или 50 одсто, до рачуна који су увећани три, или чак пет пута у односу на претходни месец.

Такође каже, да су потрошачи пријављивали и да им се не поклапа стање бројила на рачуну са стањем на физичком бројилу, или да су “изгубили” јефтину тарифу.

Све ово су, истиче он, разлози да потрошачи уложе писану рекламацију ЕПС-у, а на то, како додаје, имају право по Закону о заштити потрошача.

Први корак – упоредите стање бројила

Гавриловић наводи да би пре писања рекламације, сви грађани прво требало да упореде стање бројила наведено у рачуну и стварно стање потрошње које се налази на бројилу у згради или кући.

Уколико нема поклапања, то обавезно треба навести у рекламацији.

Гавриловић објашњава да сваки потрошач према закону има право да уложи рекламацију, уколико сумња у исправност рачуна и додаје да нико не би требало да одустаје од тог свог права.

Указује и да грађанима за писање рекламације “није потребна диплома Правног факултета”, већ да сваки појединац може јасно и концизно “својим речима” да напише шта замера.

“Грађани треба да опишу стварно стање, да кажу на пример, да немају јефтину тарифу, већ само скупљу, да се не поклапа стање на рачуну и на бројилу, да пола месеца нису били у стану, а да им је рачун много већи него у месецу када су били, или, да су 11 месеци имали уједначену потрошњу, а да је у децембру драстично увећана… Треба навести све околности због којих потрошач сматра да његов рачун није исправан”, саветује Гавриловић.

Истиче и да у рекламацији грађани обавезно треба да траже извештај о очитавањима струје за последња три месеца, са наведеним датумом очитавања и стањем на струјомеру, јер је то, како каже, важан “писани траг” уколико касније дође до судског спора између ЕПС-а и потрошача.

ЕПС има рок од 8 дана да одговори на рекламацију

Уколико ЕПС на рекламацију потрошача не одговори у законском року од осам дана, грађани имају право, да по истеку тог рока, пријаве ЕПС Тржишној инспекцији, која би, према закону требало да покрене прекршајни поступак против ЕПС-а.

Међутим, Гавриловић истиче да се тај закон у пракси не спроводи, те да Тржишна инспекција, “готово никада” не предузима кораке против јавних и јавно-комуналних предузећа.

Додаје да су пријаве инспекцијама важне, јер су оне показатељ да се грађани боре за своја права и да, дугорочно гледано, могу да утичу на промену понашања надлежних служби и да, оцењује он, једног дана “дођемо у ситуацију да све буде транспарентно”.

Платите “неспорни” део рачуна док чекате одговор на рекламацију

Рачуне за комуналне услуге свакако не би требало нагомилавати и избегавати плаћање док се чека одговор на рекламацију.

Из „Ефективе“ саветују да рекламација увећаног рачуна и плаћање “неспорног” дела рачуна треба да се раде паралелно.

Гавриловић објашњава шта је “неспорни”, а шта “спорни” део рачуна за струју.

“Ако неко домаћинство зна која му је просечна месечна потрошња, како користи уређаје, како се понаша када је у питању скупља и јефтинија тарифа и на основу тога, уз сва поскупљења, процени да децембарски рачун не може да буде већи од 10.000 динара, то је онда неспорни део рачуна. Ако је добио рачун од 15.000 или 20.000 динара, све преко 10.000 је спорно. Тада потрошач треба да уплати 10.000 динара и на уплатници обавезно назначи да плаћа неспорни део за децембар”, инструкције су које даје Гавриловић.

Он каже да је терет доказивања спорног дела дуга на трговцу, односно на ЕПС-у, који поступак наплате, даље може да покрене само преко извршитеља.

Гавриловић подвлачи да у том случају, ЕПС извршитељима мора унапред да уплати око 5.000 динара за покретање поступка, па се поставља питање исплативости, уколико је спорни део дуга мањег износа.

Шта у случају када ЕПС одговори да није надлежан за рекламацију?

У случају рекламације, ЕПС може да прихвати приговор грађана, да уопште не одговори, или да се огласи да рекламација није у његовој надлежности.

Гавриловић каже, да у овом трећем случају, ЕПС прави прекршај, те да је рекламација према закону, увек у његовој надлежности.

“Ако ЕПС каже ‘Нисмо ми надлежни, пишите ЕПС снадбдевању’, то је исто прекршај, јер закон каже да се рекламација улаже трговцу, односно ономе ко је издао рачун и он на рекламацију мора да одговори. Не може да пребацује на некога кога је он ангажовао да мери потрошњу, већ треба да контактира ту другу фирму и тражи податке за конкретног потрошача и да му одговори”, објаснио је он још један пример којим се ЕПС служи.

Увећани рачуни били и у јулу 2023. године

Из “Ефективе” подсећају да увећани децембарски рачуни за струју нису новост и да се слична ситуација догодила и у јулу прошле године.

Тада је, каже Гавриловић, ЕПС прихватио рекламације потрошача и у једном тренутку дао податак да је од 3.600 приговора који су стигли, око 50 одсто било основано и да су тим грађанима кориговани рачуни.

“Због тога, сваку неправилност, грађани треба да пријаве и да пишу рекламације. Све треба радити писаним путем, ништа усмено, како би остали трагови, уколико касније дође до неког судског спора”, закључио је Дејан Гавриловић из “Ефективе”.