Ако је Тесла Хрват, онда на споменику Бана Јелачића треба да буде уклесано – Србин

0

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је у последњих месец дана поново доспео у жижу јавности у расправи о пореклу Николе Тесле. Реаговао је на нове покушаје преиспитивања тога чији је Тесла научник.

Вукосављевић у ексклузивном разговору за Недељник одговара на нови покушај присвајања Тесле, али се осврће и на стање у српским медијима, Стратегију културе, улогу „Косовског завета“ у култури…


„Када бих ја прихватао логику колегинице Обуљен, онда бих могао да је замолим да на свом централном тргу у Загребу, на споменику Бана Јелачића, додатно уклешу да је реч о српском војсковођи, хрватског порекла. То је потпуно идентична логика. Бан Јелачић је рођен у Петроварадину, то јест Новом Саду, Влада Србије је недавно обновила његову родну кућу. У то време, то није био део Србије, сада јесте. Ако је Никола Тесла ‘хрватски изумитељ’, као што тврде, онда је и Бан Јеличић, српски војсковођа хрватског порекла“, испричао је Вукосављевић.

„Да ствар буде још парадоксалнија, данас би, рецимо, Русија могла да каже да је Емануел Кант – руски научник, немачког порекла. Кант је цео свој живот провео у Кенигзбергу и неки кажу да га никад није напуштао. Кенигзберг већ дуго није Кенигзберг, већ Калињинград и припада Руској Федерацији. Ако ћемо већ да идемо том логиком, онда предлажем да се користе исти аршини. Исто може да се каже и да је војвода Момчило Ђујић, хрватски војсковођа, српског порекла“, навео је министар културе.

Он потцртава да је Никола Тесла несумњиво Србин.

„У време његовог рођења, то је била Аустријска царевина. Разумна ствар је рећи да је Тесла због своје генијалности и изразитог доприноса светској науци заправо грађанин света и да припада свима у том смислу. Али то важи и за Волтера, Достојевског, Гетеа, Ајнштајна, Стивена Хокинга… Велики људи који инспиришу својим достигнућима могу се сматрати грађанима света у једном ширем смислу, али дајте да водимо рачуна. Они нису дошли са Јупитера, већ су рођени негде, имају неку националност која није пресудан фактор у њиховом идентитету. Али, ако није пресудан фактор, зашто онда Хрватска назива Теслу ‘хрватским изумитељем’?“, рекао је, између осталог, министар Владан Вукосављевић у интервјуу за нови број Недељника.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!