Прочитај ми чланак

Скандалозну трансџендер ревију која скрнави Теслу, подржала Тамара Вучић (ВИДЕО)

0

Управни Одбор Тесла научне фондације (ТНФ) из Филаделфије објавио је да повлачи сарадњу са Весном де Винча због злоупотребе Теслиног лика и дела на ревији у Паризу.

У резиденцији амбасадорке Републике Србије у Француској Ане Хрустановић у Паризу, у среду 15. новембра одржано је седмо издање модне манифестације „Serbian Fashion Day”, ауторке др Весне де Винча Југовић, коју је подржала и Тамара Вучић, прва дама Србије.

Ипак, овог пута фокус није на њој.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Mihajlo Pavic (@mihajlopavic)

Наиме, ова манифестација се скраћено звала „Тесла Фасхион”, а представљене су креације инспирисане ликом и делом Николе Тесле четири модна креатора – Бате Спасојевића, Младена Миливојевић Барона, Дејана Милосављевића и Јелене Мандић Уријел (даљег потомка чувеног инжењера и проналазача Николе Тесле).

Ипак, Управни Одбор Тесла научне фондације (ТНФ) из Америке је имао потребу да се посебним саопштењем огради због „недопустиве злоупотребе лика и дела нашег највећег научника“.

„Ово чинимо стога јер је идејни креатор модне ревије, Весна Југовић, злоупотребила нашу начелну сагласност у смислу сарадње, али нас није консултовала, нити рекла како ће изгледати модна ревија у Паризу. Овим путем јавно повлачимо позив и учешће модне ревије ауторке Весне Југовић, на конференцији „У духу Тесле 2024” која ће се традиционално одржати 13. јануара 2024. у хотелу Њујоркер на Менхетну”, стоји у саопштењу Николе Лончара оснивача и председника Теслине научне фондације (ТНФ) из Филаделфије, Америка, а преноси портал Расејање.

Оштра реакција је уследила због једног модела.

„Недопустиво је наиме, а о томе сведоче фотографије, да се на модној писти у резиденцији наше амбасаде, појави манекен који стасом и висином заиста подсећа на Николу Теслу, а да буде обучен у тога креацију са обнаженим раменима и грудима, и са накитом (огрлицом). То је тренутак када је ревија моде у част Николе Тесле објективно изашла из прихватљивог оквира за Тесла научну фондацију. Једноставно, Никола Тесла се никад није тако облачио и зато се можда једна добра намера претворила у праву фарсу.

Фото: Screenshot/Instagram/mihajlopavic

Музеј Николе Тесле у Београду чува преко 440 експоната гардеробе коју је наш научник носио за живота, па су инспирацију за ревију, модни креатори и сама ауторка Весна Југовић, могли потражити управо на том месту. Лик и дело Николе Тесле краси пре свега посвећеност раду и изумима за добробит човечанства. Дубоко смо разочарани што је име, лик и дело Николе Тесле било злоупотребљено на ревији моде у Паризу од стране Весне Југовић, па се на сваки начин ограђујемо од даље сарадње”, наводи се у саопштењу.