Прочитај ми чланак

Јел то Тесла носи хаљину: Трансродно скрнављење научника, ево у чијој режији

0

Теслина научна фондација из Филаделфије, реаговала је на једну конкретну креацију са ревије "Тесла фешн" коју је организовала Весна Југовић, односно манекена који ликом подсећа на Теслу, а обучен је у белу тога-хаљину и има огрлице око врата - непримерена злоупотреба, саопштили су они

Медији су је оценили као спектакуларну и раскошну, Теслина научна фондација као недопустиву – у сваком случају о модној ревији „Тесла фешн“ одржаној прошле недеље у резиденцији Амбасаде Србије у Паризу и даље се прича.

Ради се о седмој модној манифестацији „Сербија фешн деј“, чија је ауторка Весна Југовић да Винча, а која је овог пута била инспирисана и посвећена лику и делу генијалног српског научника Николе Тесле.

Теслина научна фондација из Филаделфије, реаговала је, наиме, на једну конкретну креацију, односно манекена који ликом подсећа на Теслу, а обучен је у белу тога-хаљину и има „раскошне“ огрлице око врата, оценивши да је недопустиво да се манекен у таквој креацији појави на модној писти и симболизује или одаје почаст Николи Тесли.

„Никола Тесла се никад није тако облачио и зато се можда једна добра намера претворила у праву фарсу. Музеј Николе Тесле у Београду чува преко 440 експоната гардеробе коју је наш научник носио за живота, па су инспирацију за ревију, модни креатори и сама ауторка Весна Југовић, могли потражити управо на том месту. Дубоко смо разочарани што је име, лик и дело Николе Тесле било злоупотребљено на ревији моде у Паризу од стране Весне Југовић, па се на сваки начин ограђујемо од даље сарадње“, наводи се у саопштењу које је потписао председник фондације Никола Лончар.
Задужбина Петар Мандић, основана у Србији са циљем да чува сећање на Теслине претке, навела је да је „крајње непримерено“ како је Тесла приказан у једној од креација.

„Алузија тог једног перформанса, на коме је Тесла приказан на начин који не пристоји највећем српском генију и проналазачу јер имплицитно шаље крајње дегутантну поруку, јесте таква да сваком искреном поштоваоцу Теслиног дела ствара непријатан осећај. Ментални егзибиционизми, у којима се Теслин лик користи на крајње непримерен начин, не приличе српском народу, нити месту на коме је манифестација одржана“, наводи се у њиховом саопштењу.

Ауторка модне манифестације, Весна Југовић за РТ Балкан кратко је рекла да тренутно није у прилици да коментарише реаговања јер се још налази у Паризу и да ће за коментар бити доступна од сутра. До објављивања овог текста, није нам стигао ни одговор Амбасаде Републике Србије у Француској на питања упућена мејлом.

На ревији „Тесла фешн“ своје креације представило је четворо модних креатора: Дејана Милосављевић, која је навела да је била инспирисана Теслиним изумима, Јелена Мандић, која је представила колекцију „Личко семе“ чији је део био и накит, Младен Миливојевић Барон са елегантним креацијама из колекције „Жене су заиста волеле Теслу“ и Бата Спасојевић са колекцијом „369 Тесла“.

„Колекција ‘369’ поседује додир футуризма. Врло је јака и сугестивна. Обилује јаким принтовима и изражајним, оштрим силуетама. Она је пронашла Теслин пут, а људи са посебним осећајем ће са сигурношћу волети да је носе. Арт моменат је апсолутно присутан“, рекао је Бата Спасојевић за српске медије после ревије.

Модној ревији присуствовала је и супруга председника Србије Тамара Вучић која је на отварању рекла да се „Теслин генијални ум задржао на кратко у нашем свету, просветљујући га својим научним идејама, али и данас представља бескрајну инспирацију за сваког уметника који може наићи на његове идеје у потрази за суштином људског постојања у овом свету“.

Догађај је организован у резиденцији Амбасаде Србије за коју је сама амбасадорка Ана Хрустановић рекла на ревији да је „један од најрепрезентативнијих дипломатских објеката које Србија има широм света, чију вредност додатно увећава башта са погледом на Ајфелов торањ“.