Прочитај ми чланак

Ако држава не одреагује, млекаре ће зауставити откуп, а запослени ће остати без…

0

Представници трговинских ланаца траже да млекаре оборе цену својих производа и да та цена од 1. априла буде иста као цена млечних производа увезених из ЕУ, каже Вукашин Баћина, представник произвођача млека из Баната.

Он каже да је цена сировог млека и даље у паду и произвођачи млека апелују на државу да што пре уведе прелевмане на увоз сирева, преноси Данас.

“Ако држава не уведе прелевмане у висини од 330 динара по килограму у наредних 10 дана млекаре обарају цену сировог млека и стају са откупом млека јер неће моћи да продају свој производ. Велики број запослених људи у млекарама остаће без посла”, напомиње он.

Произвођачи млека биће принуђени да продају краве кланицама, како каже, а тренд пада цена млека и млечних производа у ЕУ усмерен ка извозу у земље које су ван ЕУ ће се наставити.

“Увоз млечних производа, нарочито сирева у прва два месеца ове године био је око 2.380 тона. Овај увоз сирева ствара даљи пад цене сировог млека у Србији. Захтевамо хитну и брзу реакцију државе. Не смемо дозволити да увозници и трговински ланци гасе фарме и млекаре по Србији”, истиче Баћина.

Влада је ове године увела таксе, односно прелевман на увоз млека, али произвођачи млека и млечних производа од државе траже да се уведе и такса на увоз сира и то од 330 динара по килограму, како би се заштитила домаћа производња.

Влада је 17. фебруара донела одлуку да се уведе такса на увоз млека од 15 динара по литри млека и 30 динара по килограму за седам врста сирева, ементалер, чедар, едам, тилсит, качкаваљ, масдам и гауда.

Европска комисија је почетком марта Србији замерила што није консултовала ЕУ пре увођења прелевмана као и да није дала задовољавајуће оправдање за њихово увођење.