Прочитај ми чланак

Срамотна откупна цена млека: Произвођачи планирају с мртвачким ковчегом код Вучића

0

Шумадијским сточарима је догорело. Њима је од почетка ове године неколико пута смањивана откупна цена млека за по пет динара, а ново умањење, такође за пет динара, млекаре су најавиле од 1. маја. Одгајивач говеда из Губеревца Милија Паламаревић је у Јутрањем програму „Пробуди се“ указао да сточари не могу више да послују са губитком, да су „у расулу“ и најављује протест испред Председништва Србије.

Умањење откупне цене млека, које су шумадијским сточарима, од почетка ове године млекаре “испоставиле“ неколико пута, довеле су до тога да поједини произвођачи имају откупну цену по литру, свега 25 динара, рекао је млади сточар Милија Паламаревић.

Да је стање у млечном сточарству више него алармантно, Милија је потврдио тренутном ситуацјом у којој је појединим млекарима у потпуности обустављен откуп, док су другима, каже он, редуковане количине.

„То значи, на пример, ако ви дневно имате тону млека, млекара вам узима 800 литара, а за 200 литара морате да се сналазите шта ћете са њим. Већина људи то просипа“, изнео је он сурове чињенице.

Указао је и да млекари којима је откупна цена 25 динара, немају никакву рачуницу и да „са том ценом нико у држави не може да послује“, осим , како каже, да иде у минус.

„Просипаћемо млеко испред Председништва“

„Држава мора да реши тренутно стање на тржишту и то по хитном поступку. Ово стање које је наша држава нама наметнула, је толико лоше да ми више не можемо да издржимо. За месец дана нас очекује апсолутно расуло. Ми смо се на састанку одгајивача говеда једногласно договорили да морамо отићи испред Председништва на просипање млека. Идеја већине произвођача је да се понесе мртвачки ковчег са натписом ‘одгајивачи говеда целе Србије‘, да направимо једно опело и практично прежалимо сами себе, јер другачијег решења нема“, револтиран је млади пољопривредник.

Он је навео и да проблеме које имају, државни врх, како каже „не констатује“ , те да премијерка Ана Брнабић и министарка пољопривреде Јелена Танасковић, нису урадиле ништа „да зауздају“ трговинске ланце, иако су, каже он, на последњем састанку то обећале.

„Трговински ланци послују са стопроцентним маржама на млечне производе. Држава једноставно неће да спусти марже трговинским ланцима, неће да се одрекне ПДВ-а који је изразито висок. На пимер, килограм сира из млекаре излази са ценом од 500 динара, а трговински ланци га продају од 1.300 до 1.500 динара. Да би држава зарадила на нама, на ПДВ-у, она и даље држи те трговинске ланце који држе огромне марже. То је неприхватљиво, не само за нас произвођаче него и за вас потрошаче“, рекао је Милија и додао да „следи апсолутна пропаст“ уколико држава што хитније нешто не уради.

„Распродаја говеда, у кланицу иду чак и стеоне краве“

„Већина газдинстава на нашем терену је огласла продају стоке. Сва ће стока ићи на линије за клање, цена откупа стоке је добра. Подигнута је цена живе ваге, тако да људи шаљу чак и стеоне краве на клање. То лако може да се провери на линијама“, открио је Милија у Јутарњем програму очајничке потезе шумадијских одгајивача.

Према његовим речима, људи су у великој неизвесности, јер због ниске откупне цене и нередовних исплата откупљивача, немају довољно хране да прехране стоку.

„Поједине млекаре дугују четири до пет исплата, што значи да ми не можемо да послујемо. Сетва је већ у јеку, како све то да финансирамо? Потребно је гориво, репроматеријал, а ми немамо повратне информације. Стока мора сваки дан да се храни и ситуација је пред расулом“, закључио је он.

Иначе, Милија Паламаревић је доктор ветерине, завршио је Ветеринарски факултет са просеком 9,61. Одлучио је да се после студија, из Београда врати у родни Губеревац и бави сточарством, а тренутно има 130 грла говеда.