Прочитај ми чланак

Њујоршка шетња Теслиним сквером

0

Хајде да се нађемо на скверу Александра Првог Карађорђевића…
Ово је позив који нећете доживети у Београду, али бисте лако могли да га чујете у Паризу!

Није мали број европских и светских градова чије улице и тргови носе имена познатих личности из наше историје.

Од Москве и Атине до Париза и Њујорка, централне улице метропола су понеле имена по нашим великанима, а Србији су на овај начин углавном одавали почаст после Првог светског рата, када се цео свет дивио подвизима наше војске.

Некадашњи војни савез са Француском крунисан је и тако што је сквер у престижном шеснаестом арондисману, на ободу Булоњске шуме, понео име Александра Првог од Југославије. На овом скверу је подигнут споменик краљевима Петру и Александру Карађорђевићу. Аутори споменика, који је свечано откривен 19. октобра 1936, били су француски вајар Максим Реал дел Сарт и архитекта Анри Шаје. У Паризу постоји и улица Краља Петра Првог Карађорђевића.

 

Грци нису заборавили улогу Србије у ослобађању Балкана од Турака, па су у Атини једној улици дали име Карађорђева (Карагеоргиоу Сервиас). После Првог светског рата Грци су улицу посветили и краљу Петру Првом Карађорђевићу.

 У кримском Севастопољу, иначе великој бази руске Црноморске флоте, налази се такозвано ”Грофовско пристаниште”, које је добило име по морепловцу и првом Адмиралу Црноморске флоте Марку Војновићу (1750-1807), Србина из Херцег Новог. Војновић је био и један од оснивача славне руске поморске флоте, а прославио се победама у руско-турском рату.

 У Бечу постоји споменик Вуку Стефановићу Караџићу, али је мало познато да се једна од најпознатијих улица у Братислави зове Караџићева. У њој се налази и спомен-плоча нашем језичком реформатору. Једна улица у Братислави носи и име Светозара Милетића.

Посебно је интересантна шума Александра Првог Карађорђевића у Израелу. Јевреји су је засадили 1937. године на више од три хектара, у помен југословенском краљу. Према документацији Јеврејског националног фонда, засађено је десет хиљада стабала еукалиптуса, нешто мање бора и чемпреса. Колико су у Израелу ценили Александра, говори чињеница да је 1924. године, у Београд стигла делегација Јерусалимске патријаршије, која је од краља Срба, Хрвата и Словенаца затражи да, после убиства руског цара Николаја Другог Романовог, постане заштитник Светог гроба Христовог.

Никола Тесла је оставио велики траг у Америци, па не чуди што плато на углу западне 40. улице и Шесте авеније носи име српског научника. Такође, по један споменик Тесли налази се са америчке и канадске стране Нијагариних водопада.

 – Калифорнија има рударски град коме је још крајем 1897. године дато име Никола Тесла – каже етнолог Маринел Мандреш.

Када су споменици у питању, у иностранству су од српских великана највише јавних почасти добили Никола Тесла, око десетак, а потом Михаило Пупин, Милутин Миланковић, Милева Ајнштајн и Иво Андрић. У Швајцарској су општинске власте обележиле кућу и гроб Милеве Марић Ајштајн, које посећују многи туристи и истраживачи. Спомен-плоче и бронзана попрсја су подигнута Вуку Караџићу у Сент Андреји, Доситеју Обрадовићу у Темишвару и Будимпешти, као и Јакову Игњатовићу у Будимпешти.

 

ПУПИНОВ КРАТЕР
Један  кратер на Месецу, у част Михајла Пупина, назван је именом чувеног српског научника. Такође, Одсек за физику и лабораторије на Универзитету Колумбија у САД добили су име по овом добитнику Пулицерове награде.

 

СРПСКЕ УЛИЦЕ
Српска улица је једна од главних у француском Кану, а улица са истим именом постоји и у Будимпешти, Паризу, Копенхагену, па чак и у турском летовалишту Кушадаси.

 Ако се којим случајем нађете у центру града Лавова на западу Украјине, можете се сликати на углу Српске и Руске улице.

Праг је посебна прича, па тако главни град Чешке има Београдску, Југословенску, Српску, Николе Тесле и Улицу југословенских партизана.

 

БЕОГРАДСКО ИМЕ
Име наше престонице у свету је исписано 32 пута. У Конвентрију се налази Београдски трг, још од времена када је српска престоница постала град побратим са овим енглеским местом.

Београдски трг постоји и у Бечу, а име је добио поводом победе Аустрогарске над Турском под Калемегданом 1789. године. У Будимпешти се налази Београдки кеј. Белград штрасе је велика и дугачка улица у Минхену, док се Београдска улица (Руе де Белграде) налази у близини Ајфеловог торња у Паризу.

 Београдска улица се налази и у северном Лондону, Торонту, Темишвару, енглеском Ричмонду и Волвемхемптону.

У Цариграду постоји Београдска шума.

 

(Новости)