Прочитај ми чланак

Цветковића, Триванову, Шутановца и Дулића чека судбина Иве Санадера!

0

Најпре ће бити процесуирани они који ништа нису радили, а стекли су богатство на непоштен начин. Сада имамо бахате бивше министре који су власници прескупих јахти, граде хектаре стамбеног простора на најскупљем земљишту у престоници, носе сатове од неколико десетина хиљада евра…

 

Овако је послагао приоритете, најављајујући рат корупцији и криминалу први потпредседник Владе Србије и министар обране Александар Вучић који ће и координисати рад свих безбедносних служби.

 

 

Обећао је да ће кренути "од врха државе" и да неће бити заштићених, оценивши да су ти људи "толико узурпирали функције да то више нико не може да трпи". Поготово не грађани који тешко живе, покрадени су и желе да чују имена оних који су се на брзину обогатили и да им се објасни да ли је то било на њихов рачун".

 

Да ли је овиме почела и такозвана санадеризација Србије? У центру пажње се попут бившег хрватског премијера Иве Санадера нашао и Мирко Цветковић, пошто га је лидер црногорског Покрета за промене Небојша Медојевић означио као могућег актера велике афере нелегалне приватизације Телекома Црне Горе.

 

 

Медојевић наводи да је једно оф шор предузеће преко којег су склопљени лажни уговори од 7,35 милиона евра повезано са консултантском фирмом ЦЕС Мекон која је у Цветковићевом власништву. Та мутна прича надовезала се на открића да је бивши министар одбране Драган Шутановац оштетио буџет набавкама за потребе војске, као и да за породицу гради стан вредан 300.000 евра. Ту је и Протекта груп у власништву Драгана Тривана, супруга потпредседнице ДС-а Јелене Триван, која је на име послова обезбеђивања људи и објеката са државним институцијама за две године

Похвала "Вестима"

 

Владимир Радомировић подсећа да је Пиштаљка изнела више афера, али су тек неки медији, и то у последње време, почели да их објављују.

 

 

Политички аналитичар Бранко Радун истиче да се одлазак демократа са власти, бар у први мах показао као кључ демократизације.

 

 

– Осим што су медији почели да пишу о аферама, свој посао сада ради и Уставни суд Србије који је, чим су попустили политички притисци, почео да доноси неке дуго одлагане одлуке – каже Радун.

 

 

Неке од поменутих и неколицину других афера открио је антикоруптивни сајт Пиштаљка.

– ДС је у претходне четири године постао "српски тајкун", па је пред новом владом велики и двоструки посао борба против корупције и борба за слободу медија. Без тога у Србији нема напретка – каже уредник Пиштаљке, Владимир Радомировић. Он подсећа да је покојна Верица Бараћ направила исцрпан извештај о контроли медија, који нажалост није на прави начин допрео до јавности.

 

 

Медији и српска јавност су, према речима председнице Друштва судија Србије Драгане Бољевић "пропустили" да прочитају Резолуцију Парламентарне скупштине СЕ из јануара 2010, где је изражена забринутост због утицаја тадашњег председника државе Бориса Тадића на правосуђе .

 

 

– Сада када нема оних из кабинета председника државе који су по Србији ведрили и облачили, нема политичког притиска и врући предмети се у судовима окончавају, а медији слободније пишу – оцењује Бољевићева.

 

 

 

Пријатељици 3.000 евра месечно за савете

 

 

 

Пиштаљка открива и да је тајном проглашена информацију о висини хонорара Доријана Колунџије, сина Наде Колунџије, функционерке ДС-а кога је држава поставила за креативног директора церемоније отварања и затварања Универзијаде 2009. Оливер Дулић, који је водио ресор екологије, прозван је како због склапања послова без тендера тако и да су две његове фирме радиле са буџетским корисницима, али и због трошења огромног новца на кампање министарства.

 

 

Бивши министар ДС-а за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић с платом мањом од 1.000 евра усликан је како одмара на јахти вредној пола милиона евра. На мети је и директор КБЦ-а Србије Ђорђе Бајец, несуђени ДС-ов министар здравља, кога прозивају да је у време док је водио болницу "Драгиша Мишовић" платио предузећу Трешња (с којим је сарађивао и Шутановац) скоро 20 милиона евра за радове који никада нису изведени.

 

Директора Агенције за контролу лета Николу Станкова радници су оптужили за мањак од седам милиона евра, а челника Директората за цивилно ваздухопловство Небојшу Старчевића да на име консултантских услуга месечно исплаћује 3.000 евра пријатељици Александри Станисављевић.

[

 

 

Пожурили с пресудама

 

 

После маратонских судских процеса ослобођени су некадашњи министри Марија Рашета и Првослав Давинић. У делу јавности се чује да се с пресудама "пожурило" да не би сачекали нову власт. Драгана Бољевић указује да су судије радиле у сталном страху од власти.

 

– Ако се судијска одлука не би свидела неком од моћнијих политичара, судија је могао да остане без посла. После избора се осећа да раде према савести и законима, па је и више ослобађајућих одлука – каже она.

 

(Вести-онлине)