Прочитај ми чланак

Хрватски свештеници негирају Јасеновац, а хоће Папу у Србији

0

Српска деца побијена у ЈасеновцуЈасеновац је великосрпски мит, а не логор у којем су током II светског рата убијани Срби, Јевреји и Роми, тврди хрватски историчар и  начелник Надбискупског архива у Хрватском државном архиву Стјепан Разум.

Он је у интервјуу задарском Хрватском листу, под називом „Време је да срушимо великосрпски мит о Јасеновцу“, изнео велики број неистина о логору у којем су усташе брутално ликвидирале најмање 82.129 људи.

Разум оспорава број убијених, којима се данас чак зна и име, истичући да тај број нема никаквог упоришта у стварности.

„Вишедеценијском пропагандом јасеновачког мита доведени смо у стање да данас морамо да доказујемо да тамо није било масовног броја жртава. Зато је света дужност хрватских историчара, али и целог овог нараштаја, да каже реч одбране, јер су комунисти за то оптужили хрватски народ. Злочине у Другом светском рату заправо су почели четници побуном против легалне хрватске власти у јулу 1941. године“, рекао је католички свештеник у интервјуу.

Он је додао да су Јасеновцу приписали и жртве које су страдале у Србији.

„Не треба заборавити на познату свирепост победника, који су сопствене злочине приписали својим непријатељима, то јест нама“, истакао је Разум.

Према његовим речима, усташки поздрав „За дом спремни“ један је од лепших, а убраја се у хришћанске и родољубиве.

„Ако тај поздрав некоме смета, онда му смета породица као таква, као и домовина хрватског народа“, објаснио је Разум.

Иначе, он је докторирао на средњовековној црквеној историји, а струка му је архивистика. Тренутно је начелник Надбискупског архива у Хрватском државном архиву, што је место на које се именује уз сагласност бискупа Католичке цркве у Хрватско. Другим речима, господин Стјепан Разум је званично најрангиранији историчар у Католичкој цркви у Хрватској. Да ли то значи да и Католичка црква негира Јасеновац?

 

Зар није Католичка црква у Хрвата најгласнија да Папа дође 2013. године у Србији?

 

 

 

 

(Б92, србин.инфо)