Прочитај ми чланак

Теодор најгенијалнији млади математичар свих времена

0

Матурант Математичке гимназије у Београду Теодор фон Бург освојио је четврту златну медаљу на Међународној математичкој олимпијади која се од 4. до 16. јула одржава у Аргентини и тиме постао најбољи такмичар свих времена, објављено је на Интернет сајту Математичке гимназије.

Освајањем четврте златне медеље, уз једну бронзу и једно сребро, са укупно шест одличја, фон Бург је постао најбољи такмичар свих времена.

У 53 године дугој историји постоје још само три особе којима је ово пошло за руком. До сада су на међународним математичких олимпијадама 11 математичара освојили Fields-ове медаље и још око 20 математичара освојило је најпрестижнија научна признања из математике и рачунарства.

Теодор фон Бург једини је освојио шест медаља, од којих четири златне. Фон Бург од седмог разреда основне школе, као ученик огледног одељења, похађа Математичку гимназију. После завршене основне, наставља школовање у Математичкој гимназији, где је ове године и матурирао, а на студије одлази у Оксфорд.

Још као основац такмичио се са средњошколцима и освајао медаље: 2007. у Вијетнаму је освојио бронзану медаљу, 2008. у Шпанији сребрну, а 2009. у Немачкој, 2010. у Казахстану, 2011. у Холандији и ове године у Аргентини осваја златне олимпијске медаље.

Теодоров геније, Хвала богу, није само српски, он припада целом човечносту. Зато и треба да своје школовање и своју каријеру настави у најквалитетнијим светским образовним центрима. Али шта ће урадити држава Србија, српско друштво и појединачно свако од нас да не изгубимо Теодора, да, не дао Бог, не буде више и српски геније?

И колико још има у Србији, и у  расејању  „Теодора” који смо се тако лако одрекли?

Нема опоравка Србији, нити опстанка српскоме народу све док губимо људе попут Теодора, недостојни њихових талената и генија.Борба да се не изгуби за Србију и српски народ Теодор, и „Теодори” , борба је  за наш опстанак. Бог их благословио!

(Танјуг, Д.П.З.)