Прочитај ми чланак

Срби и Албанци против продужења мандата Еулексу

0
Фото: kosovain.eu

Фото: kosovain.eu

Док Европска унија полако припрема терен како би од јуна 2016. обезбедила још један мандат за мисију Еулекса на Косову и Метохији, Срби и Албанци сматрају да мисија ЕУ није оправдала очекивања и желе да јој виде леђа. Еулекс, који је британски „Гардијан” оценио као „блистав симбол неспособности”, за седам година је потрошио више од милијарду евра, али није успео да процесуира ниједан ратни злочин против Срба.

Највећи њен „успех” је двогодишња фарса од суђења Оливеру Ивановићу. Управо све што не ваља у мисији Еулекса изашло је на видело у суђењу лидеру Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда” (СДП). Оптужбе за корупцију, прогањање узбуњивача и кривотворење доказа показују да су међународни тужиоци и судије у покрајини прихватили локални начин понашања, уместо да уведу правне стандарде из земаља из којих су дошли. Чак су и медији из Приштине поступак против Ивановића оценили као безуспешни „покушај грађења куле у ваздуху, али без икаквог темеља”.

Градоначелник Лепосавића Драган Јаблановић тврди да судови Еулекса „лове” само ситне рибе кад је реч о Албанцима, али да су им Срби стално на тапету. Констатује да мисија ЕУ, уместо да побољша владавину права на Косову и политичку стабилност на Балкану, није постигла готово ништа.

Извор: Политика