Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести из Српске Црне Горе 31.07.2012.

0

Подгорица: Дрогирају се на вратима гробља
Наркомански прибор – шприцеви, крваве игле и кувало у коме се раствара хероин јуче су се могли видети остављени на паркингу код гробља „Чепурци”. Очигледно да ни близина гробља и неминовна асоцијација на смрт не спречавају тешке наркомане да под окриљем ноћи уживају у дрогама за које и сами знају да ће их пречицом заувек сместити на Чепурцима или на некој сличној локацији.

Директор невладине организације „4 life” Саша Мијовић наводи да досад нису имали информација и сазнања да се на паркингу код гробља на Чепурцима дрогира омладина.

– Трагом информација до којих смо дошли и проверили у сазнању смо да интравенски корисници дрога узимају хероин и остављају шприцеве за собом у згради „Максим”, на Старом аеродрому, у жутој кући код Бање и пословне зграде „Вектре”, као и на још неким локацијама. Међутим, нисмо знали да шприцева има и код гробља „Чепурци” – рекао је Мијовић.

Мијовић је навео да су у питању највероватније појединачни случајеви интравенског узимања дроге.

– Људи када купе дрогу не могу да чекају да дођу до куће да би је узели, већ седну било где у мраку где их нико неће видети и за два минута заврше све. Поготово ако су у кризи не бирају место, а шприцеве и прибор можете видети у улазима, на степеништу, паркинзима, на било ком месту где је мрачно и где их нико не може видети – рекао је Мијовић.

Мијовић је апеловао на интравенске кориснике дрога да користе drop куће које су предвиђене за то, како се овакви и слични примери не би дешавали.

Директор предузећа „Погребне услуге” Слободан Становић казао је да паркинг простор у близини гробља „Чепурци” није у њиховој надлежности.

– Први пут да чујем да је неко нашао шприц и прибор за дрогирање на паркингу. Колико сам упознат, моји радници никада нису наишли на тако нешто – рекао је Становић.

Из предузећа „Чистоћа” су саопштили да до сада на јавним површинама које одржавају нису приметили присуство отпада у виду искоришћеног наркоманског прибора.

– С обзиром да игле и други отпад спадају у медицински отпад, предузеће нема обавезу одвоза истог све до тренутка док се не истретира до нивоа комуналног. До сада нијесмо имали пријаве грађана када је у питању наведени отпад, а приликом обављања свакодневних послова није примећено остављање овог отпада на јавне површине које предузеће одржава – саопштено је из „Чистоће”.

 

Подгорица: Главни одбор Социјалистичке народне партије на јучерашњој седници, иако је то тражено, није донео одлуку о уласку те странке у Демократски фронт.
Уместо тога, најављено је да ће руководство СНП-а и њен лидер Срђан Милић, иницирати разговоре са председником Демократског фронта Миодрагом Лекићем и представницима тог антирежимског блока о условима за одржавање фер парламентарних избора.

Доношење одлуке о уласку СНП-а у Демократски фронт тражио је члан Главног одбора и одборник у будванском парламенту Божидар Вујичић. Он је захтевао да се том темом допуни дневни ред седнице ГО, али се то није догодило.

– Предложио сам да се дневни ред допуни доношењем одлуке о уласку СНП-а у Демократски фронт. У договору са председником странке Срђаном Милићем одлучено је да се то питање одложи за наредну седницу, како би се у међувремену обавили разговори са представницима Демократског фронта – казао је за „Дан” Вујичић.

Како је додао, договорено је да се наредна седница Главног одбора СНП-а одржи за седам дана.

Из СНП-а је након седнице саопштено да је Главни одбор овластио руководство и председника странке Срђана Милића да позову на разговор председника и представнике Демократског фронта о обезбеђењу фер и демократских услова за одржавање превремених парламентарних избора.

– Главни одбор је тиме оснажио и подржао закључке донесене на последњој седници Извршног одбора, о позивању свих политичких субјеката у Црној Гори, као и државних органа, у делу њихових надлежности, да својим активним деловањем омогуће спровођење наредних парламентарних избора у фер и демократским условима – саопштено је након седнице.

То је, сматрају у СНП-у, неопходно како би се обезбедило санкционисање нерегуларности, везаних за злоупотребу државних ресурса у партијске сврхе, а које су своје појавне облике посебно имале приликом последњих локалних избора у Херцег Новом и Тивту.

Како је саопштено из СНП-а, ГО је између осталог разматрао актуелну политичку ситуацију у светлу одлуке о скраћењу мандата 24. сазива Скупштине Црне Горе, коју је донела парламентарна већина.

– Главни одбор СНП-а указује председнику Црне Горе Филипу Вујановићу да у овом тренутку не постоје услови за одржавање фер и демократских избора и да би било за очекивати да у том правцу примери и своју одлуку – наводи се у саопштењу.

Према сазнањима „Дана”, и на Главном одбору је, као недавно на Извршном, помињана могућност бојкота избора уколико не буду постојали фер и демократски услови. Већина на Главном одбору, међутим, није прихватила идеју коју је саопштио посланик Милан Кнежевић. Он се, по нашим сазнањима, заложио да, уколико се буде ишло на бојкот избора, то између осталог подразумева и излазак на улице. У случају бојкота, нагласио је Кнежевић, опозиција би требало да напусти све институције у којима је делегирала своје представнике. Инсистирао је да се Главни одор изјасни о овом предлогу и остао у мањини са 11 гласова за.

 

(Дан)