Прочитај ми чланак

ПРЕСУДЕ УНАПРЕД ПОЗНАТЕ: Американац главни тужилац за злочине ОВК

0

jonuz-musliu-ovk-jug-srbije-kosovo-pripajanje-foto-beta-ap-1414531746-585160

БЕОГРАД – Амерички правник Дејвид Швендиман биће главни тужилац Специјалног суда за ратне злочине који ће судити високим званичницима Ослободилачке војске Косова (ОВК), сазнаје БИРН.

Швендиман, чија је претходна мисија била истраживање о проневерама и корупцији у Авганистану, наследиће ове недеље Клинта Вилијамсона на месту главног тужиоца Специјалне истражне радне групе Европске уније за Косово, рекли су БИРН-у неименовани избори у ЕУ.

Швендиман је био међународни тужилац у Босни и Херцеговини од 2006. до 2009. и водио је специјално одељење босанског тужилаштва за ратне злочине током последње две године које је провео у тој земљи.

Док је радио у Босни, Швендиман је изазвао полемику када је обуставио две истраге за ратне злочине над босанским Србима.

Он је тада упорно тврдио да мора да делује у интересу правде „чак и ако би му одговор јавности могао донети непријатности“, како је рекао БИРН-у по истеку мандата.

После мисије у Босни, он је наставио рад на месту помоћника федералног тужиоца у родној држави Јути у САД и предавао право на Универзитету у Јути, а након тога је ангажован у Авганистану.

У склопу службе у америчком Министарству правде, Швендиман је имао већи број прекоморских мисија у Бангладешу, Тајланду и Вијетнаму.

Специјални суд треба да буде отворен у Холандији, а очекује се да ће неки високи званичници ОВК бити оптужени за злочине почињене током и после рата вођеног од 1998. до 1999. против српских снага, наводи БИРН.

Тај суд ће разматрати случајеве на основу недавно објављеног извештаја Специјалне истражне радне групе ЕУ, у којем се наводи да ће се неименовани званичници ОВК суочити са оптужбама за прогон Срба, Рома и косовских Албанаца за које се веровало да сарађују са режимом у Београду.

(Танјуг)