Прочитај ми чланак

Нови скандал у Новом Пазару: Аћиф и Алија Изетбеговић међу знаменитим муслиманима

0

У главној канцеларији Бошњачког националног већа у Новом Пазару отворена је изложба портрета знаменитих Бошњака, а међу њима се налази и портрет Аћиф-ефендије Хаџиахметовића, сарадника немачких нациста који је стрељан после рата, као и Алије Изетбеговића.
Изложба је организована у склопу проглашења 2012. Годином бошњачког културног наслеђа у Републици Србији, а на њој су представљена 23 портрета знаменитих Бошњака који су живели у овом крају од 1180. до 2007.
Председник БНВ у техничком мандату Есад Џуџевић је рекао да ове 23 личности из хиљадугодишње бошњачке историје нису никада никога нападале. На њему се налази и бивши председник БиХ и оснивач СДА БиХ Алија Изетбеговић.
„Тако је било од нашег часног чукундеда Кулин Бана, моћног владара Босне са краја XИИ века преко честитог Хусеин-бега Градашчевића, па до Хазрети Алије Изетбеговића који је на крају XX века дао печат тој нашој хиљадугодишњој историји. Ми данас немамо потребу да њих бранимо нити да их рехабиилитујемо нити је то наша надлежност, него они снагом своје личности и дела бране нас од оних који нас не воле и једва подносе“, рекао је Џуџевић.

Он је истакао да ће се Бошњаци најбоље одужити овим „знаменитим личностима“ дајући њихова имена деци, школама, трговима и улицама. Поред већ поменутог Аћиф ефендије, изложени су и портрети Алије Изетбеговића, као и Бана Кулина, Хусеина Градашчевића, Кадије Глухавичког, Иса-бег Исхаковића, Хусеин-паше Бољанића, Мехмед-шејх Ужичанина, Ахмед Гурби-бабе, Мехмед Вехби Шемсикадића, Мехмет Шакир Куртћехајића, Али-паше Гусињског, Шемси-паше Бишевца, Мехмед-паше Бајровића, Јусуфа Мехоњића, Авда Међедовића, Хасана Звиздића, Ферхад-бега Драге, Ћамила Сијарића, Рифата Бурџовића, Мурата еф. Шећерагића, Ејупа Мушовића и Хусеина Башића.

Упркос негодовању јавности у Србији, изложен је портрет Аћифа Хаџиахметовића (1887-1945), познатог као Аћиф-ефендија. Реч је о човеку којег је у априлу 1941. године команда немачке војске поставила на челну функцију у Новом Пазару и који је одговоран за протеривању пазарских јевреја и ликвидације десетине хиљада Срба.
За такву сарадњу фашисти су га одликовали „Гвозденим крстом Другог реда“, да би због сарадње с окупатором био стрељан 1945. године.
Табла у спомен на Аћиф-ефендију постављена је почетком августа у центру Новог Пазара, на месту на којем је некада била његова кућа, што је осудила Владе Србије и наложила Министарстви правде и културе да предложи решење тог проблема.

Омеровић: Неки се намерно баве ратним злочинцима

Посланик Социјалдемократске партије Србије Мехо Омеровић изјавио је данас, поводом изложбе „Портрети знаменитих Бошњака“, међу којима је и портрет Аћиф-ефендије, да се опет „неки такозвани заштитници свог народа намерно баве неким ратним злочинцима и организују излозбе са њиховим сликама“.
На изложби су приказани портрети истакнутих личности из бошњачке историје, међу којима и Аћиф-ефендије Хаџиахметовића, сарадника немачких нациста који је стрељан после рата, а отворена је синоћ у просторијама Бошњачког националног вијећа у Новом Пазару.
Омеровић је, у изјави Тањугу, рекао да није логично да као посланик СДПС-а мора месецима да одговара на питања „о осуђеним сарадницима окупатора, о Дражи, Љотицу, Аћифу, а не о економском стању у дрзави“.
„Ко намеће те теме“, запитао је Омеровић и додао да ни он нити било који посланик СДПС није ушао у Скупштину Србије да би се бавио рехабилитацијом ратних злочинаца и сарадника окупатора.
„Некима је то био једини задатак. Хоћу да рехабилитујем буџет Србије, хоћу да омогућим грађанима да боље живе, хоћу да рехабилитујем право на рад и пристојан зивот од тога. Други светски рат само још у Србији није завршен“, поручио је Омеровић.

Вучић: Одлучно ћемо одговорити на провокацију

Поводом отварања изложбе, јуче се поново огласио и потпредседник Александар Вучић, који је поручио да ће држава одлучно одговорити на нову провокацију.

Да подсетимо, Вучић је прошле недеље на седници Владе рекао да нико у Влади не жели да провоцира Бошњаке личностима из историје које су за њих спорне, али да се не може дозволити глорификација људи који су одговорни за злочине и који су за то добили ордене нацистичке Немачке. Он је поручио и да су министарства културе и правде добила задатак да покрену иницијативу за уклањање спомен-плоче. То се, међутим, још није догодило, а уследио је нови скандал.

(Прес)