Прочитај ми чланак

Немачка хоће поново да уведе визе Србији!

0

У Амбасади Немачке у Београду нису желели да за Данас коментаришу наводе да постоји могућност да ће та држава „преиспитати безвизни режим са Србијом и Македонијом због великог броја тражилаца азила“, а наши саговорници у Влади и Скупштини Србије наглашавају да им није познато да би „бели шенген“ због незадовољства Немаца могао бити угрожен.

Како је објавио немачки дневни лист Велт, такву парламентарну иницијативу покренуо је шеф Одбора за унутрашњу политику Бундестага и утицајни баварски демохришћанин Волфганг Бозбах.

 

Сузана Грубјешић, потпредседница Владе Србије задужена за европске интеграције, каже за Данас „нема никаквих званичних информација о томе“, али да „смо дужни да проблем азиланата с којима се суочавају неке државе ЕУ, попут Немачке, систематски решавамо“.

„Због тога постоји државна Комисија за праћење безвизног режима, коју води МУП Србије, и неопходно је стално консултовање са земљама чланицама Уније и са Европском комисијом“, објашњава Сузана Грубјешић.

Према речима генерала полиције Ненада Бановића, начелника Управе граничне полиције и председника Комисије за праћење безвизног режима са ЕУ, „Берлин није послао никакав сигнал о повећању броја азиланата“.

„Ми смо 2011. добили похвале због напретка у том домену, а тренд смањења захтева за азил настављен је и у првих пет месеци ове године, док ће остали месеци такође бити анализирани“, објашњава Бановић за Данас.

 

Ненад Бановић додаје да „не чуди податак објављен у немачком листу Велт да је у јулу повећан број захтева за азил грађана Србије у Немачку на 324 у односу на јун када их је било 199, јер је у питању летња сезона, али ти људи се по правилу врате у државу на јесен“.

Зоран Бабић, председник Административног одбора Скупштине Србије и посланик СНС, истиче за Данас да је „ изненађен медијским наводима да је угрожен такозвани бели шенген, јер нико није пренео ниједном представнику парламента да постоји могућност за преиспитивање безвизног режима“.

„Ни председник Народне скупштине Небојша Стефановић у својим свакодневним контактима са међународним званичницима није чуо за то, а такви наводи представљају покушај скретања пажње јавности са значајних тема као што су борба против корупције и унапређење животног стандарда грађана“, оцењује Бабић.

Ласло Варга, потпредседник скупштинског Одбора за европске интеграције и посланик СВМ, такође истиче да „му нико није рекао за наводну иницијативу немачког посланика“.

Велт пише да се у „Баварској размишља о привременом укидању визне слободе и захтева скраћење поступка на 48 сати за доношење одлуке о азилантима“, те да је „повећан број захтева за азил из Србије и Македоније, а разлог је социјална помоћ“.

У том контексту, наводи се изјава Волфганга Бозбаха, члана немачких владајућих демохришћана (ЦДУ), које предводи канцеларка Ангела Меркел, да се „на право на азил позивају они који пре свега желе да добију социјалну помоћ, а не политички прогањани“.

Велт преноси и оцену баварског министра унутрашњих послова Јоахима Хермана, функционера Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), сталног конзервативног партнера ЦДУ, да је „неопходно послати сигнал против злоупотреба у вези са азилом и социјалним примањима“.

„Не можемо прихватити да земље, које теже ЕУ, буди главне за подношење захтева за азил. Требало би више да размишљамо о привременом укидању визне слободе“, сматра Херман.

(Данас)