Прочитај ми чланак

Милован Дрецун: За одлуку Хага одговорно и српско Тужилаштво за ратне злочине

0

Београд – Посланик СНС и председник одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио да је Хрватска „очитала лекцију Србији“ када је реч о одбрани њихових генерала у Хашком трибуналу.

Он је оценио да у српском Тужилаштву за ратне злочине „ствари морати да се мењају“.

„Прво ћемо морати да мењамо ствари у Тужилаштву за ратне злочине, а ја ћу као председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију позвати на седницу Владимира Вукчевића и Бруна Векарића и тражити да нам кажу шта су урадили у проналажењу и презентовању доказа и вршењу притиска на Хашки суд да престане да се понаша као политички суд“, рекао је Дрецун новинарима у парламенту.

Он сматра да државни органи нису довољно учинили за одбрану српских држављана у Хагу, да није показано довољно интересовања да се изборе за истину посебно за догађања 1998. и 1999. године, док је Храватска желела да „прекроји истину, да докаже да није било етничког чишћења и да без тог тешког оптерећења уђе у ЕУ“.

„У противном била би прва држава која улази у ЕУ, а на чијој териотирји је било етничког чишћена“, рекао је Дрецун и додао да ипак верује да ће се у наредном периоду нешто променити, поготову што се, како је оценио, очекује ослобађајућа пресуда и за Рамуша Харадинаја.

Он је подсетио да, са друге стране, већ три године у Хашком суду стоји жалба српских генерала Владимира Лазаревића и Небојше Павковића, док се по жалби хрватских генерала врло брзо одреаговало.

Дрецун је рекао и да, када је реч о техничком нивоу сарадње са Хагом, Србија може да понуди још нешто од документације, у зависности од периода који тај трибунал тражи.

„Ова влада се понаша одговорно, ми не можемо да правимо дисконтинуитет са оним што је радила претходна валда, то се ради само у револуционарним превратима, али покушавамо да најтеже одредбе по нас у договорима из Брисела релативизујемо и променимо“, закључио је Децун.

Тужилаштво: Груб напад и притисак посланика Дрецуна

Поводом данашње изјаве председника Одбора за КиМ Милована Дрецуна у Скупштини Србије, Тужилаштво за ратне злочине оцењује да се ради о грубом нападу и о виду притиска посланика Дрецуна на самосталност правосудних органа.

Изјава Милована Дрецуна има лични печат с обзиром да је његово име у предмету Тужилаштва које третира медијско хушкање на рат. Очигледно да је у питању неспособност да се разуме суштина сарадње Хашког трибунала и наших државних органа, саопштено је из Тужилаштва.

Тужилаштво стога упућује Милована Дрецуна на два текста: Закон о сарадњи са Хашким трибуналом из 2002. године и Надлежност Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом.

Ради се о другом насртају посланика Дрецуна на Тужилаштво, после текста „БУНАР СА ЗМИЈАМА“, што показује његов лични однос према овој институцији, стоји у саопштењу.

Тужилаштво за ратне злочине је у сваком тренутку спремно да о својим активностима извести Одбор за безбедност и сваку другу институцију која то затражи, али сматра да је опасно да се лични мотиви уносе у оцену рада било ког државног органа.