Прочитај ми чланак

Хуља као Вучић – Дрецун: Србији место у евроатлантском партнерству, Косово у НАТО?

0

Председник скупштинског Одбора за КиМ тврди да би постизањем "стратешког геополитичког договора са Западом" Београд добио много већи ниво заштите људских права српског народа на "Косову"

Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун изјавио је данас да је Србији место у евроатлантском партнерству и оценио да је неопходно да „направимо стратешки геополитички договор са Западом“.

Фото: Јутјуб/принтскрин

„Ми сада имамо поделу света – бирамо пол моћи на коме ћемо се налазити, а то је евроатлантски план моћи, јер ми нисмо у Азији, па је нама неопходно да направимо стратешки геополитички договор са Западом. Наше место је ту у евроатлантском партнерству. Договор са Западом може да почива на камену темељцу – договору око ‘Косова'“, рекао је Дрецун за Н1.

Дрецун наглашава да би била могућа три корака. Први, основни споразум који не би укључивао међусобно признање али би ставио „Косово“ на евроатлантски пут – што је синтагма која подразумева улазак у НАТО.

Устврдио је и да би постизањем стратешког геополитичког договора са Западом, Београд добио много већи ниво заштите људских права српског народа на „Косову“, као и избегавање криза и инцидената, али није објаснио на чему је заснована ова тврдња.