• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Добро јутро, Београде Нова фаза радова на ауто-путу у зони „Плавог моста”
Прочитај ми чланак

Добро јутро, Београде Нова фаза радова на ауто-путу у зони „Плавог моста”

0

Због радова на коловозу ауто-пута Е-75 на проласку кроз Београд у зони „Плавог моста” за саобраћај je затворено укључење на ауто-пут у смеру ка Нишу из Мокролушке и Улице Топлице Милана. 
За саобраћај је затворена и једна половина ауто-пута у смеру од Шида ка Нишу. Планирано је да ова фаза радова траје до 7. септембра.

У овој фази саобраћај ће се одвијати на половини ауто-пута тако што ће возила која се крећу у смеру од Ниша ка Шиду користити две саобраћајне траке ауто-пута, а она која се крећу у смеру од Шида ка Нишу користиће једну саобраћајну траку.

Возила која се крећу ауто-путем из смера Новог Београда и Шида неће моћи да се искључе код „Плавог моста” (Саобраћајна петља „Медаковић”) и саобраћајне петље „Коњарник”, па је зато неопходно да се искључе раније, на саобраћајним петљама „Мостар”, „Аутокоманда” и „Душановац”.

Током ове фазе радова доћи ће до измене трасе аутобуске линије 38 (погон „Космај” – Шумице), која ће се у смеру ка погону „Космај” кретати алтернативном трасом: окретница Шумице – Устаничка – Булевар краља Александра – Партизанска – Николе Груовића – Милошев кладенац – погон „Космај”. У супротном смеру линија број 38 не мења трасу.

Возила која су у транзиту и крећу се од Панчевачког моста, од Булевара краља Александра, усмеравају се Смедеревским путем и Кружним путем Р-251 кроз насеље Лештане све до Бубањ  потока, где се укључују на ауто-пут у смеру ка Нишу..

 

Са ГСП-ом од првог разреда
Традиционална манифестација Градског саобраћајног предузећа „Београд” посвећена београдским првацима, одржана је на Тргу републике. Акцији „Са ГСП-ом од првог разреда” присуствовали су и председник Скупштине града Александар Антић и генерални директор градског превозника Милета Радојевић. Ова манифестација истовремено је и била прилика да се на Тргу републике прикаже изложба поводом 120 година од оснивања јавног градског превоза у Београду, која се обележава у октобру.

На Тргу републике били су постављени нови тролејбус и аутобус на гас, као и стари зелени аутобус „Лејланд” из 1961. године, а наступ су имали чланови културно-уметничког друштва овог предузећа, док су деца радника ГСП „Београд”, учествујући као волонтери радили цртеже на тему градског превоза.

Прваци су од ГСП-а на поклон добили свеске, распореде часова, беџеве, балоне и бомбоне.

Председник Скупштине града Александар Антић рекао је да ова традиционална акција намењена деци која полазе у школу, али и свој другој деци са којом се разговара о начину функционисања градског превоза и безбедности у саобраћају.

– Ово је наша заједничка имовина и потребно је да деца од малих ногу разумеју начин живота у заједници, у великом граду, како би нам и у будућности Београд био лепо место за живот. Ми смо ове године учинили доста тога да деци и родитељима олакшамо полазак у школу, основци ће бесплатно користити градски превоз, обезбедили смо по два комплета књига а у школи ће их дочекати ормарићи, чиме је град Београд у великој мери растеретио родитеље неких брига пред полазак деце у школу – истакао је Антић, захваливши се и полицији која ће од сутра значајно појачати своје присуство око београдских школа, контролишући саобраћај.

Генерални директор ГСП „Београд” Милета Радојевић казао је да се уз ову манифестацију најављује и примена зимског реда вожње, којом ће од понедељка, уместо 700, ГСП „Београд” на улицама имати 920 возила.

– Ово је и значајна година за наше предузеће, јер ћемо прославити и јубилеј од 120 година постојања, када је, сада већ давне 1892. године, Кнез Михаиловом улицом кренуо први трамвај вучен коњском запрегом, на линији од Калемегдана до Теразија. Иначе, ГСП је током лета завршио све потребне припреме за предстојећи зимски ред вожње, возила су ремонтована и Београђани ће се возити безбедно. Очекујемо нову испоруку аутобуса, а недавно смо добили и 20 минибуса који ће од сутра, у договору са Секретаријатом за социјалну заштиту почети са превозом деце ометене у развоју, чиме настојимо да изађемо у сусрет свим категоријама наших корисника, у чему све време имамо подршку оснивача, града Београда – рекао је Радојевић.

 

У понедељак специјални додатак o свим градоначелницима Београда
Специјални додатак о свим челним људима Београда, својеврсна историја града кроз приче о људима који су га водили,
биће објављен у понедељак, 3. септембра, у свим београдским издањима дневних новина.

У овој публикацији представљени су први људи града од 19. века до данас, испричано је како је настала функција градоначелника као и какво је било управљање градом током ратних година. Интересантне приче о овим
људима, животу тадашњег Београда као и о догађајима који су обележили то време говоре први пут и потомци градоначелника, као и њихови сарадници.

Понуђен је и велики број аутентичних фотографија из тог времена, а међу њима и неке које још нису објављиване. Додатак је припремила Служба за информисање града Београда.

 

Oд понедељка се укидају поједина стајалишта јавног превоза
Од понедељка, 3. септембра, укидају се поједина стајалишта јавног превоза. Тако се укида постојеће аутобуско стајалиште „Ада Циганлија” у Радничкој улици, у смеру ка Мостарској петљи, за линије 55, 56, 56Л, 89, 91, 92 и 511.

Исто тако укида се и аутобуско стајалиште „Руска” у Радничкој улици, у смеру ка Чукаричкој падини, за линије 55, 56, 56Л, 89, 91 и 92.

 

Већина новопримљених малишана у београдским вртићима од сутра почиње процес адаптације
У зависности од потреба родитеља, васпитачи у београдским вртићима су и током летњих месеци дочекивали новопримљене малишане, мада ће већина нових предшколаца од сутра почети са процесом адаптације, који обично траје од једног до три месеца. Градска секретарка за образовање и дечју заштиту Љиљана Јовчић објашњава за Беоинфо да је полазак детета у вртић велики корак у његовом осамостаљивању, а колико ће период прилагођавања да траје, зависи од детета, али и од сарадње родитеља и васпитача.

– Београдске предшколске установе добијају око 12.000 малишана који ће похађати целодневни боравак, узраста од једне до 6,5 година, с тим што се око 5.600 деце деце, која ће похађати припремни предшколски програм у трајању од четири сата, уписало већ током августа. Ове године процес адаптације у београдским вртићима организован је и током јула и августа, мада је највећи број родитеља тражио да њихова деца крену у вртић од септембра. За децу која су кренула током летњих месеци адаптација је била лакша, будући да је просечан број присутне деце износио између 20 и 25 одсто – истакла је Јовчићева и напоменула да употреба топлих и веселих боја у просторијима у којима бораве деца, као и украшавање холова вртића дечјим радовима такође позитивно утичу на дететов први утисак о вртићу.

У врачарске вртиће сутра ће по први пут закорачити око 450 новопримљене деце, од којих је 300 јасленог узраста. Педагог у Предшколској установи „Врачар” Нада Парезановић истиче да ће, осим нових малишана, период реадаптације проћи и деца која су се током лета одмарала од вртића.

– Наша установа има веома развијен програм адаптације на нову средину, који подразумева да се деца у рад вртића укључују заједно са родитељима, да време боравка детета првих дана буде пола сата и да се постепено повећава по процени васпитача и родитеља. Током првих дана адаптације, деци је дозвољено да доносе омиљене играчке, ћебенце, луткицу, ништа им се не одузима и за свако дете се прави индивидуални план укључивања – објашњава Нада Перазановић и додаје да уз ангажовање родитеља, васпитача и педагога, не постоје деца која се пре или касније не могу адаптирати на вртић.

Педагози и васпитачи Предшколске установе „Дечји дани” на Старом граду такође су спремни за адаптацију 350 нових малишана. Педагог ове установе Александра Манић каже за Беоинфо да су са родитељима новопримљених малишана већ у јуну обављени разговори како би децу током летњих месеци што боље припремили за вртић.

– Саветовали смо им да током лета дететов дневни ритам што више прилагоде ритму вртића, као што је јутарње буђење и поподневно спавање. Нема сумње да је за дете, али и родитеље полазак у вртић једна од највећих животних промена, јер дете први пут искорачује из своје породице. Нека деца то лакше подносе, док нека могу испољити одређени отпор и патњу. Потпуно је природно и очекивано да дете тако реагује, јер се ради о раном детињству, када детету не може много тога да се објасни речима, већ искуствено учи.

Манић истиче да је подршка родитеља најважнија у првим данима адаптације, да родитељи буду сигурни у своју одлуку и да имају поверења у установу.

– Такође би било добро да родитељи одвоје неко време да буду уз своје дете током првих дана адаптације, да му се посвете више него обично, да кад се врате кући са посла организују активности које детету пријају. Такође је важно да у првим данима онај ко доводи дете, истовремено долази и по њега и увек у договорено време. Деца не познају временске одреднице, већ је довољно да му кажете да ћете доћи по њега рецимо после воћне ужине и да се тог договора држите – саветује наша саговорница.

 

Честитка за освајање златне медаље Тањи Драгић и сребрне Златку Кеслеру на Параолимпијским играма у Лондону
Градоначелник Београда Драган Ђилас и председник Скупштине града Александар Антић честитали су данас српској атлетичарки Тањи Драгић освајање златне медаље у бацању копља и Златку Кеслеру у стоном тенису на Параолимпијским играма у Лондону.

– Честитамо вам на изванредном успеху којим сте нас све још једном обрадовали. Обарањем још једног светског рекорда и освајањем медаља уверили сте све грађане да се, уз велики труд, могу постићи врхунски спортски резултати. Личним примером, уложеним трудом и ентузијазмом показали сте како се треба борити за своју земљу – каже се у честитки која је упућена освајачима медаља на Параолимпијским играма у Лондону.

Градоначелник Београда и председник Скупштине града такође су честитали и Борислави Перић-Ранковић улазак у финале у стоном тенису пожелевши јој освајање најсјајнијег одличја.

Град Београд наставиће и даље да помаже српске параолимпијце.

 

Планирана искључења струје

Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

 Електродистрибуције Београд.

 Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

 

 Бео-ком сервис – комунални водич

 

Грађани Београда имају право на квалитетне комуналне услуге!

Ми смо надлежни!

 

Град Београд – Градска управа

Служба за комуникације и координацију односа са грађанима

Бео-ком сервис

 

 Ово је Интернет издање „Комуналног водича Града Београда“. На наредних 40 страна имате све о комуналном систему Београда, а овде је преглед најважнијих контакт телефона за 20 врста комуналних услуга:

 

ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА

– ЈКП „Београдски водовод и канализација“, 3606-606

ГРЕЈАЊЕ И ТОПЛА ВОДА

– ЈКП „Београдске електране“, 2093-011, 2093-100

ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

– ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

– ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

– ЈКП „Јавно осветљење“, 3020-100, 3020-195

ТЕЛЕКОМ УСЛУГЕ

– Телеком Србија, 977, 9813

ГАСОВОД

– ЈП „Србијагас“, 2604-130, 7129-237

ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ

– Дирекција за јавни превоз, 3309-153

– ГСП „Београд“, 3664-040

– СП „Ласта“, 0800-334-334

– ЈП „Железнице Србије“ – Беовоз, 3370-031, -035

ПАРКИРАЊЕ

– ЈКП „Паркинг сервис“, 3035-400

– Управа Саобраћајне полиције, 3470-200

ОДРЖАВАЊЕ УЛИЦА И ПУТЕВА

– Дирекција за путеве, 3222-993

– ЈКП „Београд пут“, 3818-101

– ЈП „Путеви Србије“, 3040-700

ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА

– Секретаријат за саобраћај, 330-9599

– Дирекција за путеве, 3222-993

РЕГУЛИСАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

– Секретаријат за саобраћај, 330-9599

ЧИСТОЋА

– ЈКП „Градска чистоћа“, 3294-901

ЗЕЛЕНИЛО

– ЈКП „Зеленило Београд“, 2630-506

ЖИВОТНА СРЕДИНА

– Секретаријат за заштиту животне средине, 3226-106

– Градски завод за јавно здравље, 3237-351

– Служба комуналне зоохигијене, 329-3099

СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ

– ЈП „Градско стамбено“, 3950-300, 3950-301

ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ

– „Димничар“ АД, 2646-355

ИМОВИНСКО-ПРАВНИ ПОСЛОВИ

– Секретаријат за имовинско-правне послове и грађевинску инспекцију, 3228-740

– Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, 244-9494

УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКИ ПОСЛОВИ

– Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, 3229-000

– Урбанистички завод Београда, 3331-500

ПИЈАЧНЕ УСЛУГЕ

– ЈКП „Градске пијаце“, 3806-450

ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ

– ЈКП „Погребне услуге“, 2071-333

НАПЛАТА КОМУНАЛНИХ УСЛУГА

– ЈКП „Инфостан“, 3954-403

ИНСПЕКЦИЈE

– Дежурна градска инспекција, 3227-000, 330-9760

– градска Грађевинска инспекција, 3220-441

 

Уколико са горе поменутим службама и предузећима не успете да решите своје комуналне проблеме, позовите нас:

 

Београдски комунални сервис

Тиршова 1, централа 3605-600

Бесплатни позиви 0800-110-011 (радним даном, 07.00-22.00)

факс 3605-811

e-mail: [email protected]

 

 (Бео.инфо)