Прочитај ми чланак

Годишњица искрцавања српске војске на Крфу

0

На годишњицу искрцавања на Крф, делегација Владе Србије, Војске и удружења потомака Солунаца положили венце на пучини и испред маузолеја на острву Виду где су похрањени остаци српских војника.

На 96-годишњицу од искрцавања на Крф, делегација Владе Србије, Војске и удружења потомака Солунаца положили су венце на пучини и испред маузолеја на острву Виду где су похрањени остаци српских војника.

Опело настрадалим српским војницима на острву Виду служио је грчки свештеник. Поред локалног становништва, њему су присуствовали кадети Војне гимназије, Полицијске средње школе, изабрани српски гимназијалци и представници државе.

„Влада Србије посебну пажњу поклања очувању објеката који имају историјску важност. Народ и држава који не поштују своју историју не могу очекивати ни будућност какву желе“, рекао је приликом посете државни секретар у Министарству рада и социјалне политике Негован Станковић.

Каже се да свако у Србији има претка који је са српском војском био на Крфу. Они који су први пут овде тешко савладавају емоције.

„Чим крочите на ово тло, постанете свесни свега што су ови људи учинили за српски народ. Срце почиње да вам убрзано куца и тада спознајете значење ове униформе и онога што носите испод ње, а то је част“, рекла је Милица Машић са Војне академија.

„Долазак грчких представника, војске и полиције на ову годишњицу, као и средњошколаца, доказ су да ово пријатељство и ова жртва српског народа нису заборављени“, каже Владимир Луковић са Криминалистичко-полицијске академије.

Братство грчког и српског народа на Крфу, поред чувања српских споменика, свакодневно се потврђује пријатељским гестовима. Један од последњих јесте да, иако је од јутра у Грчкој генерални штрајк, ниједан од бродопревозника није одбио да превезе српску делегацију до Вида.

 

Ово је и прилика да се сетимо Светог руског цара Николаја Другог који је спасао Србију сигурне пропасти.

А пропаст Србије претила је од “наших савезника” који су одбили да допреме бродове до албанских лука и н а тај начин спасу српску војску од даљег изумирања после преласка албанских планина.

Тек када је Свети цар припретио да ће, уколико не пошаљу бродове за српску војску, изаћи из рата и потписати сепаративни мир са Немачком и Аустроугарском савезници су послали бродове. Уз помоћ тих бродова српска војска је  пребачена на Крф и спашена од даљег изумирања.

Због тога придружите се акцији нашег портала србин.инфо да се Светом цару Николају Другом подигне споменик у Београду и у другим српским градовима јер је он то заслужио својом жртвом за српски народ и Србију.

Фејс страница Подигнимо споменик српском добротвору руском цару Николају II Романову  је уствари петиција – сваки Ваш лајк је потпис да се подигну споменици Светом цару у Србији – којом желимо да анимирамо српску јавност за овај гест захвалности руском народу и држави, за све што је за нас Србе и Србију учинила у Првом светском рату.

 

(РТС , србин.инфо )