Прочитај ми чланак

Вести са југа Србије 20.07.2012.г.

0

Алексинац: Вртићи без граница
Алексинац је један од пет градова у Србији, у којима УНИЦЕФ и Министарство просвете реализују пројекат "Вртићи без граници". У нови вртић већ је кренуло двадесетак малишана из осетљивих и маргинализованих група.

На листи чекања за место у једином вртићу у Алексинцу је више од две стотине малишана. Нови вртић решиће велики проблем многих роситеља који су, што је новина, укључени у креирање програма васпитања деце.

У новом вртићу, у којем тренутно има двадесетак малишана узраста од три до пет и по година, из осетљивих и маргинализованих група, примењује се алтернативни вид васпитања. Деца су у вртићу три сата дневно.

Директорка предшколске установе "Лане" Аница Павловић каже да родитељи дају иницијативу шта би желели да деца науче, а да је највећа пажња посвећена социјализацији и практичним активностима.

Поред државе и Уницефа, отварање вртића помогла је општина која је обезбедила простор, док је компанија Икеа поклонила намештај.

Председник општине Алексинац Иван Димић каже да је циљ да се смањи број деце на чекању, али да је то веома тешко с обзиром на мали буџет општине. Због тога је ово, како каже, од велике користи и за град.

Захваљујући донацији Новака Ђоковића, амбасадора Уницефа за рани развој, уз вртић у Алексинцу, али и преосталим градовима, биће изграђена игралишта.

 

Лесковац: Смена директора у јавним предузећима
Владајућа коалиција у Скупштини Града Лесковца стабилна је и то се неће променити, а седница локалног парламента биће одржана у законом предвиђеном року, до краја августа.

Ову оцени изнео је у ексклузивном интервјуу за ТВ Лесковац Слободан Коцић (ДС), градоначелник Лесковца, уз оцену да је лесковачки крај велико градилиште.

Градоначелник Коцић је најавио смену једног броја начелника градских управа и директора јавних и јавно-комуналних предузећа и установа у култури који до сада нису најбоље радили, али, како је подвукао, “драстичних” кадровских промена неће бити.

Коцић је посебно нагласио да Град Лесковца неће дозволити да пропадну некадашње фирме као што су ХУП Балкан и Умипек.

– Последњих месеци председник Градске скупштине и ја интензивно смо се бавили решавањем проблема Умипек-а, Ливнице, Поречја и других фирми и град ће статит иза радника тих фирми – каже Коцић.

А како ће стати? Новцем из градског буџета? Опет пресипање  из празног у шупље? Не заборавимо, у Београду више није „жути” већ „црвени ”премијер?

 

Лесковац: затвор уместо новчане казне
Новчану казну коју им је изрекао Прекшајни суд у Лесковцу током прошле године 191 особа је заменило затворском у коме је провело 1.416 дана!

Према подацима Прекршајног суда у Лесковцу, радије у затвор, него да плате новчану казну одлучило се 2010. године чак 236 особа, које су провеле иза решетака 1.427 дана, а један дан затвора рачуна се као 1.000 динара новчане казне.

По оцени в.д. председника Прекршајног суда у Лесковцу Јована Спасића, иако су радили у отежаним условима, делиоци правде постигли су добре резултате, јер су од 45 прекшајних судова у Републици Србије међу десет најбољих.

Прекршајни суд у Лесковцу у 2011. години решавао је 22.528 предмета, а за ову годину пренето је 9.988 предмета.

О спровођењу закона у Прекршајном суду у Лесковцу стара се деветоро судија, а по један у одељењима у Власотинцу, Бојнику, Лебану и Медвеђи.

 

Ниш: Живковић искључен из општинског одбора ДС?
Општински одбор Демократске странке на Врачару добио је налог из врха да искључи произвођача вина Зорана Живковића из тог одбора, пише дневни лист Данас.

Бивши премијер и градоначелник Ниша, пак с друге стране рекао је да нема информацију о томе да је неко иницирао његово искључење, али "да то не значи да такве иницијативе не постоје".

Живковић је, иначе, последњих недеља најављивао да ће бити кандидат на интерним изборима за првог човека ове странке, те се његово наводно искључивање доводи у везу са тим.

  – Пре око 15 дана уредно добио сам позив од општинског одбора Врачар и све материјале да присуствујем њиховој седници и учествујем у гласању. Не знам да сам у међувремену искључен из тог одбора – саопштио је Живковић за Данас.

 

Ниш: Забрана запошљавања у јавним предузећима
Градско веће Ниша забранило је свим јавним предузећима и градским институцијама упошљавање нових радника док се не испитају сва запошљавања од 6. маја до данашњег дана.
Према речима првог човека Ниша Зоран Перишића у неколико претходиних недеља, а посебно у неколико последњих дана интензивирано је страначко запошљавање.

    – Водовод, Народно позориште, а добијена су одборења за запошљење у Сигурној кући и Туристичкој организацији Ниша. Сматрамо да је то ограничење броја запослених у предузећима која контролише град најмање што смо као коалиција могли да урадимо, како би показали да све оно што смо причали није фоскула и прича за малу децу – рекао је Перишић.

Перишић је дао рок до сутра, 19. јула свим градским институцијама и Јавним предузећима да спискове запослених у периоду од 6. маја до данас доставе кабинету градоначелника.

Провере ће, како каже вршити, Управни и Надзорни одбори, а биће, нагласио је градоначелник, исконтролисана сва предузећа.
Уколико се испостави да су гласине и сумње тачне, градоначелник каже да ће искористити "сва своја законска овлашћења".

    – Искористићу своја овлашћења у свему томе да функционере, односно директоре свих предузећа која нису испоштовала одлуку, не градоначелника Ниша, него градске Владе, да поднесу извештај, а ако су прекршили закон постоје службе које се тиме баве – рекао је градоначелник Ниша.
На иницијативу првог човека Ниша, Градско веће је усвојило и одлуку којом се свим јавним предузећима препоручује да не доносе одлуке о новим задуживањима и инвестиционим улагањима без сагласности Градског већа.

Како каже градоначелник Ниша

у последњих неколико дана се детаљно упознао са радом свих јавних предузећа “листајући њихове извештаје пословања”.

    – Видим да та ситуација у јавним предузећима, гледајући билансе њихових пословања није тако лоша као што се представља и да јавна предузећа непрекидно из града извлаче на неки начин доста тога за материјално пословање, а да имају, већи број њих, своје приходе – закључио је Перишић.

 

Ниш: Постављене прве столице на стадиону Чаир
На источној трибини стадиона Чаир у Нишу због тестирања постављено је 16 столица, кажу на градилишту.

Стадион Чаир је добио прве столице које су на врху истчне трибине. Због тестирања столица, на источној страни је зашрафљено 16 црвених столица.

Како су Јужним вестима потврдили шефови на градилишту Саша Тодоровић и Саша Ранђеловић, укупно је стигло 18.200 столица које ће бити постављене на све четири трибине нишког стадиона.

  – Јужна трибина је до пола урађена, треба да се уради хидроизолација. На северу је завршена хидроизолација, треба да се заврше електроинсталације, санитарије и радови испод трибине и поставе столице и заштитна ограда – рекао је за Јужне вести Саша Тодоровић, одговорни за радове на стадиону.

stolice na cairu

Наставак постављања столица ће зависити од осталих радова на трибинама.

Како је додао Тодоровић, источна трибина се упоредо ради са северном и јужном, а у току су радови испод трибине, где су предвиђене просторије за клубове, свлачионице и званичне просторије.

На градилишту кажу да радници вредно раде, рок за завршетак је крај септембра, али да све зависи и од финансија.

 

Бујановац: нова запошљавања у јавним предузећима
Након информације да је одлазећи директор у локалној телевизији примио на посао осам радника, о чему су Јужне вести писале, нова власт се суочава са новим проблемима.

У два јавна предузећа у Бујановцу, претходни директори су, две недеље пре смене, на неодређено време запослили 39 радника, а осим тога својим наследницима оставили милионска дуговања.

 – Када сам преузео дужност директора затекао сам 42 радника. Тада сам информисан да је мој претходник 6. јуна потписао решења о пријему 26 радника на неодређено – каже Агим Халити, нови директор Дирекције за изградњу.

Халити такође каже да је примопредајом дужности наследио неизмирене обавезе у износу од чак 286 милиона динара.

Нови директор ЈП "Комуналац", Рагми Рамизи суочава се са сличним проблемима.

  – Мој претходник је, када се припремао за одлазак, на неодређено запослио 13 радника и оставио нам много већи дуг од 76 милиона – прича Рамизи.

У Демократској партији, која је са две српске листе конституисала нову власт у Бујановцу тврде да је слична ситуацији и у другим јавним предузећима и установама.

У локалној опозицији коју сада чине Партија за демократско деловање (ПДД), Покрет за демократски прогрес (ПДП) и Демократска уније Албанаца (ДУА) све ове наводе енергично одбијају.

 

(Јужна Србија, Јужне вести)