Прочитај ми чланак

Вести са југа Србије 12.07.2012.г.

0

Глумци играли под ведрим небом

Синоћ у градском парку, само осам дана након пожара у коме је страдало Позориште „Бора Станковић“, глумци врањског театра одиграли су прву представу под ведрим небом.

„Гордана међу Индијанцима“, у необичном амбијенту, импровизованој сцени оставила је без текста бројне Врањанце, децу и њихове родитеље, који су скромним прилозима помогли изградњу позоришта.

– Врање је изгубило свој храм културе, али губитак зграде не значи и губитак духа и позоришне уметности. Симболичним извођењем представе желимо  да оживимо успомене на оно што смо били и што и даље јесмо, један од стубова друштва и локалне заједнице – казао је Небојша Цветковића, директора Позоришта „Бора Станковић“ у Врању.

Подршку глумцима присуством су дали градски званичници, радници у култури и представници медија, али као што су многи синоћ у шали рекли, Индијанци у парку су призвали кишу, те представа није одиграна до краја.

Позориште „Бора Станковић“ из Врања до темеља је изгорело у пожару 2. јула 2012. године.
Ова установа културе од непроцењивог је значаја за југ Србије. Помозимо да што пре буде обновљена.

Отворен је наменски жиро рачун на који се могу уплаћивати средства намењена обнови позоришта:

Назив примаоца рачуна: Обнова позоришта „Бора Станковић“ Врање
Бр. рачуна: 840-2696741-93
Банка: Управа за трезор, филијала Врање

 

Миле Илић опет на челу Ниша!
Миле Илић, који је био оптужен да је 96′  покрао локалне изборе у Нишу опет је  дошао на челу овог града.

Конститутивна седница Скупштине Града настављена је у 9,15h верификацијом мандата новоизабраних одборника.

Седници присуствује 60 од 61 одборника.

У првих сат времена заседања није било расправе, али је у сали било врело, с обзиром да због реконструкције фасаде зграде градске управе клима уређаји нису у функцији.

Седницом је председавала најстарија одборница до избора новог председника Скупштине. Тајним гласањем, са 41 гласом ЗА, на ту функцију поново је изабран Миле Илић из СПС.

За заменика председника Скупштине предложен је функционер УРС Ненад Станковић.

Очекује се да у току дана буде изабрано и градско руководство у складу са коалиционим споразумом који је синоћ потписан између СНС-СПС-УРС. Више о томе можете погледати у посебном тексту – овде.

Подсетимо, конститутивна седница Скупштине Града првобитно је била заказана за 14. јун, али се тада одборници ДС, УРС и СПС нису појавили.

 

Судији Основног суда у Нишу Мирјани Матић  запалилi улазна врата стана!

У том тренутку у домаћинству се налазио отац судије, а брзом интервенцијом комшија пожар је брзо угашен, те је причињена материјална штета.

Ово није нимало безазлен чин јер по народном веровању паљење нечијих улазних врата се сматра неком врстом опомене.

– Све судије Основног суда у Нишу најоштрије изражавају протест због овог догађаја који сматрају директним нападом на своју колегиницу, али и све њих као носиоце правосудне функције. Претње судијама и њиховим породицама, као и напади на њих, претње су и напади на државу Србију. С тога држава мора да покаже одлучност када се такви напади догоде, али и одлучност у превенцији таквих дела. Позивамо све надлежне органе да без одлагања предузму енергичне мере из своје надлежности у циљу заштите психичког и физичког интегритета судија и њихових породица и тиме достојанства суда и да у најкраћем року открију починиоца овог напада. Наглашавамо да је озбиљност овог напада утолико већа што се исти догодио ван радног времена и ван зграде суда, већ у стану у коме судија живи – саопштиле су све судије Основног суда у Нишу.

 

Дођи на АМФИ
амфиКлуб за оснаживање младих 018 вам представља 3.1 пројекат „Кноw Ит, Схоw ит, Схаре Ит“ и манифестацију „Додји на Амфи“ која се организује у оквиру њега.

Учесници пројекта, млади из 8 европских држава, ће 13.7.2012 са почетком у 18х, на Нишавском кеју код амфитеатра, промовисати слике које ће претходно израдити у току тренинга на тему интеркултуралног дијалога.

Идеја манифестације је такође и да се промовише улична култура као метод за промоцију интеркултуралног дијалога, па ће у складу са тим млади имати прилику да на нишавксом кеју чују и виде хип хоп изводјаче, графити мајсторе, плесне школе, ролераше, скејтере, бајкере, акробатску групу УСБ, а организоваће се и турнир у баскету 1вс1 за годиште ’93 – ’95.

 

Ниш ноћу
12.07.2012     Banda Positivo     Kafe Saloon – Tvrđava        Koncert, svirka

 

Нова медаља Милана Зековића

На Првенству Србије за млађе јуниоре/ке у Крагујевцу, одржаном почетком јула 2012, алексиначки атлетичари су побољшали личне најбоље резултате и донели нову медаљу.

Милан Зековић је у дисциплини 10км ходање заузео 2. место и сребрну медаљу, са новим личним рекордом 54.30,

Марко Николић је у трци на 1500м заузео 4. место и остварио нови личним рекорд 4.19.25,

Ненад Здравковић на 800м трчао 2.08.95, близу личног рекорда, заузео је 10. место.

Милица Зековић је првог дана такмичења у трци на 400 м заузела 5. место са резултатом 59.52 , а другог дана је учествовала на 200 м са резултатом 26.20, а овај лични рекорд је остварила у кфалификацијама.

Ово је још један велики успех за алексиначку атлетику јер ови такмичари у последње две године побољшавају своје најбоље резултате из такмичења у такмичење.

Тренер клуба Предраг Костић је задовољан оствареним резултатима. После овог такмичења очекује нас пауза на атлетским стадиониома, тако да ће такмичари алексиначког клуба имати одмор до 25. јула, када креће припрема за такмичења која их очекују у другом делу сезоне и крос такмичења у септембру, октобру и новембру месецу.

 

Почело „Поречјанско лето“ у Вучју

У Вучју, недалеко од Лесковца, од 11 јула до 20. јула трајаће традиционална културно-забавна манифестација „Поречјанско лето“ у организацији Дома културе из тог места.

Овогодишње лето отворено је пројекцијом филмова Небојше Илкића Илке „Пут на гору“ и „Ђавоља варош“.

„Поречјанско лето“ отворио је јереј Влада Ранђеловић, који је најавио богат садржај испуњен пројекцијом филмова, бројним позоришним прдставама и песничким вечерима.

Небојша Крстић, директор Дома културе у Вучју, истиче да је најважнији задатак „Поречјанског лета“ да се покаже лепота овога краја и представе млади, успешни уметници.