Прочитај ми чланак

Вести са Космета 12.07.2012.

0

Срби са севера Косова траже заштиту УН
Председник Општине Звечан на северу Косова, Драгиша Миловић, позвао је данас УН да заштите косметске Србе и оценио да они немају елементарну безбедност као ни права која им гарантују Повеља УН и Резолуција 1244 УН о Косову.

„Поручујемо УНМИК-у и генералном секретару СБ УН Ban Ки Муну, да су Срби на Косову и Метохији без икакве заштите, препуштени сами себи, без права које им гарантују Повеља и Резолуција СБ УН“, рекао је Миловић на прослави 21. годишњице постојања Општине Звечан.

На свечаној седници Миловић је навео да је последња година била изузетно тешка и да су градјани „преживели бројне једностране насилне акције, провокације и притиске албанских екстремиста, привремених институција из Приштине, као и оних који их подржавају“.

„Циљ је био да се сломи отпор Срба на северу Косова и Метохије и настави са заокруживањем такозване државе Косово“, рекао је он.

Према његовим речима, колико су притисци били јачи толико је јачао отпор Срба насилној интеграцији у систем окупаторске Владе Косова.

Миловић је оценио да се над косовским Србима стално врши насиље и посебно је поменуо недавно убиство брачног пара Јефтић у Талиновцу.

„Није добро док се над Србима врши невидјени терор да Еулекс и Кфор шаљу поруке СБ УН да је на Косову успостављена безбедност, владавина права и да је време да се укине надгледана независност“, рекао је председник Општине Звечан.

Према његовим речима, поред свих тешкоћа, руководство и грађани Звечана наставиће да раде на започетим пројектима, пре свих на изградњи регионалног система водоснабдевања за Звечан, Зубин Поток и Косовску Митровицу.

Такође ће радити на отварању регионалне депоније за три општине на северу Покрајине и стварању амбијента да млади имају перспективу за живот на Космету.

Председник Општине Звечан поздравио је формирање нове владе у Београду и изразио очекивање да ће „постићи консензус и стратегију по питању Косова и Метохије, јер народ у Покрајини жели да чује како ће се решити проблем на овим просторима“.

„Желимо да радимо заједно са представницима наше владе на решавању косметског питања, желимо да будемо један тим, јер имамо само једну државу, а то је Србија“, рекао је Миловић.

 

Ухапшени осумњичени за убиство Саве Мојсића
Две особе осумњичене за убиство Сава Мојсића, ухапшене су јутрос, саопштено је из ЕУЛЕКС-а. Оперативна група ЕУЛЕКС-а за регион Митровице у сарадњи са шиптарском полицијом ухапсула је јутрос две особе које су осумњичене за убиство Сава Мојсића у Брђанима новембра 2011. године.
У саопштењу, достављено нашем радију се каже да су у овој акцији ухапшена су још два лица  код којих је пронађено оружје и муниција  без дозволе за поседовање.
„Током претреса трију кућа заплењене су две пушке АК 47 са око 110 метака, 1 пиштољ са 5 метака и 1 ручна бомба“, наводи се у саопштењу.
Двојица осумњичених , као и двојица ухапшених одведена у 48-часовни полицијски притвор.
Истрагу овог случаја води мешовито веће састављено од једног ЕУЛЕКС-овог тужиоца и једног локалног окружног јавног тужиоца, наводи се у саопштењу.
Саво Мојсић је убијен 9. новембра у насељу Брђани у северном делу Митровице а у истом инциденту још двојица Срба – Радош Вукићевић и Вељко Ђорђевић теже су повређени када је и на њих пуцано из ватреног оружја.

 

Жетва пшенице на Космету подбацује
Жетва пшенице у Косовском округу увелико је почела. Готово сви комбајнери који обављају жетву на овим просторима тренутно су упослени, а како сазнајемо, бројна домаћинства су на чекању јер то није довољан број који би за краће време могао да покрије све жетвене површине.

Многи пољопривредници сматрају да не треба журити са жетвом јер зрно није на свим њивама једнако зрело, тако да се већ дешавало да пожњевена пшеница буде зелена и самим тим доведе до још веће штете.

Пољопривредни стручњаци упозоравају да тренутна суша може довести до катастрофалних последица и по друге културе, а посебно када је у питању кукуруз, чији ће принос бити знатно мањи уколико у наредном периоду не буде довољног броја падавина.

„ Приноси су ове године знатно мањи него лане. Дешава се да по хектару имамо и до две тоње мање приноса. Суша је узела свој данак“ каже за наш програм попљопривредни инжењер Драгослав Маринковић.

Приликом жетве веома често долази и до проблема у саобраћају у Косовском округа јер велики број трактора саобраћа неосветљен до касних вечерњих сати, зато свим возачима саветујемо опрез.

 

ДС смењен са власти у општини Лепосавићи
Општинску власт у Лепосавићу, граду на северу Косова и Метохије преузела је Српска напредна странка (СНС) пошто су одборници СПС и ПУПС ускратили подршку Демократској странци са којом су били до сада у коалицији. На Скупштини општине изгласана и смена досадашњег председника Општине Бранка Нинића. За смену општинске власти у Лепосавићу гласали су поред одборника СНС-а, одборници коалиције СПС- ПУПС, Српске радикалне странке, Нове Србије, Демократске странке Србије и Покрета социјалиста.
За новог председника општине изабран је Драгиша Васић, члан Српске напредне странке  његов заменик биће Миломир Кузмановић из СПС-а.  Одборници су тајним гласањем са места потпредседника Скупштине општине Лепосавић сменили Ратомира Милојевића и на његово место поставили Александра Јаблановића из Покрета социјалиста.
На седници су изабрани чланови општинског већа, на место в.д. директора Јавно комуналног предузећа “24. новембар” изабран је Горан Лазовић а на место в.д. директора Центра за културу “Сава Дечанац” Горан Милићевић.
Одборници ДС-а су након што је завршена прва тачка дневног реда посвећена актуелној политичко-безбедносној ситуацији у општини напустили салу у којој се одржавала ванредна седница локалног парламента.
Бивши председник општине Лепосавић Бранко Нинић изјавио је пре тога да ће одборници ДС бити конструктивна опозиција и да ће наставити да раде за добробит грађана.