Прочитај ми чланак

Вести из Српске Црне Горе: Каква Европа, дајте нам хлеба!

0

Стално запосленима у ФК Сутјесци дугује се 15 плата и све остале обавезе из радног односа.
Играчима  дугује се у просјеку 2.000 еура. Три тренера која су у сталном радном односу не раде, а запошљавају се нови тренери.

У јучерашњем сао­штењу Синдикалне организације ФК Сутјеска, између осталог се истиче, да је иста поднијела кривичну пријаву против предсједника Митра Матијашевића, чланова Управног одбора и других лица 30. јула Врховном државном тужилаштву у Подгорици.

Синидкалци истичу да нијесу хтјели, поводом последњих дешавања у Сутјесци да се оглашавају путем медија, али их је недавно саопштење УО практично приморало да се обрате јавности. Исто саопштење Управног одбора по њиховој оцјени обиловало је неистинама.

У саопштену Сидикалне организације ФС Сутјеска још се наводи.

– Умјесто обмањивања јавности причом о Европи, коју ваља прво изборити на терену, мораће да одговорите на нека питања. Прије свега шта сте и како радили последњих годину дана. Зашто се дуговања према радницима константно повећавају, а у исто вријеме је потрошен огроман новац. Лако је шепурити се давајући народни новац самом себи на располагање и усмјеравање.

Предсједник Матијашевић и УО дали су епохални допринос радној пракси измишљајући и запошљавајући в.д савјетнике и в.д. директора, док ми и наше породице гладујемо, јер нам се дугује 15 плата и све остале обавезе из радног односа. Наша три тренера која су у сталном радном односу не раде, а запошљавају се нови тренери како и зашто? Играчима, њих око 30, дугује се у просјеку 2.000 еура, па нас исти туже Арбитражном суду ФСЦГ и наравно добијају спорове. Помињу реорганизацију и израду аката, а до сада нијесу поштовали ни статут, ни закон, ни људе. Ко је још луд да повјерује у такве небулозе!?

По добром старом обичају, предсједник Матијашевић, више му није довољан само УО, крије се иза локалне самоправе и ФСЦГ. Па није ваљда да ће нова локална управа стати иза вашег кринимогеног рада, а поготово не предсједник ФСЦГ Дејан Савићевић и људи из фудбала, који неће дати подршку криминалу. Господо, продавачи магле, иза нас не стоји нико, осим вјере у закон и институције наше државе, јер ми немамо резервни клуб, а ви имате ваше послове и бенифиције, стоји у саопштењу Синдикалне органзације ФК Сутјеска.

 

Предсједниче подмири кафанске дугове
Синдикат је у јучерашњем саопштењу упозорио „наивне“, који позајмљују новац поменутој господи, да исти не траже од Сутјеске, јер радници клуба то неће дозволити, јер је то лични дуг господина Матјашевића и оних чланова УО који стоје иза тога.

Синдикат сугерише предсједнику Матијашевићу да прво подмири кафанске и остале дугове, а тек онда да настави да дијеле и шаком и капом, и да обећава авионе, камионе, станове…

Синдикат подсјећа и да је истекао мандат члановима Скупштине и УО, а и то ће по њиховој оцјени бити тема посебног судског спора. Синдикат тражи да оснивач и власник клуба формира Координационо тијело које би организовало Скупштину клуба и да се изабере ново и легално руководство, јер у Никшићу, како оцјењују Сидикат, има и те како часних и способних људи, којима џеп није репер успјешности и друштвеног статуса.

 

Струја скупља због тајних дилова
Захваљујући тајним диловима Владе и италијанских партнера А2А и Терне, грађани Црне Горе од јуче плаћају скупљу струју, што представља нови, жестоки удар на њихов животни стандард, оцјењено је из МАНС-а.

– А2А и Терна су доведене као стратешки инвеститори Електропривреде и ЦГ преноса, а Влада је увјеравала грађане да ће имати највише користи од партнерства, али се брзо показало да је профитирала једино Прва банка браће Ђукановић – наводи се у саопштењу.

Из МАНС-а подсјећају да се новцем намијењеним за инвестиције у електропреносну и дистрибутивну мрежу одржава ликвидност Прве банке, власника Аца Ђукановића, и оцјењују да је закључени уговор за изградњу пројекта подморског кабла са компанијом Терна штетан по државу.

– Влада је досад максимално подилазила интересима инвеститора, нудећи им на распродају енергетско благо државе, а најновија у низу намјера јесте подјела ЕПЦГ и продаја хидроенергетских извора италијанској компанији – рекли су из МАНС-а, истичући да би такав сценарио за грађане значио да су постали ,,подстанари у сопственој кући”, као и да би ,,папрено плаћали сопствену струју”, док би Црна Гора постала енергетска база Италије.

– Другим поскупљењем ове године рачуни за струју увећани су 12 одсто, па се, захваљујући одлукама Регулаторне агенције за енергетику фактички дупло плаћају будуће инвестиције – стоји у саопштењу, уз подсјећање да је Грађански фронт почетком јуна поднио Уставном суду иницијативу за укидање методологија по којима су обрачунате нове цијене струје, али се суд није оглашавао, као ни на тужбу за укидање методологије по којој је обрачунато поскупљење од 1. јануара ове године, што, сматрају, показује да судије више воде рачуна о интересу „Прве фамилије” него о грађанима.

– Посебно забрињавају најаве нових поскупљења, што потврђује јасну намјеру Владе да и даље грађанима немилице завлачи руку у џеп – наводе из МАНС-а, најављујући наставак правне борбе ,,за рачуне без уградњи” и истичу да ће питање кривичне одговорности за доношење штетних одлука за грађане и јавни интерес једном морати да дође на дневни ред.

За угрожене дупло јефтиније
Цијене струје ће упола бити ниже за социјално угрожене потрошаче, саопштили су из Регулаторне агенције за енергетику.
– Тарифе ће се примјењивати у два периода: од 1. априла до 30. септембра за мјесечну потрошњу до 240 киловат сати ,,скупе” струје и 160 киловата ,,јефтине” за потрошаче са једнотарифним мјерењем, а у периоду од 1. октобра до 31. марта тарифе ће важити за мјесечну потрошњу до 360 киловата више и 240 ниже тарифе за поторшаче са двотарифним мјерењем – наводи се у одлуци РАЕ.

Неопходна количина електричне енергије годишње за просјечно домаћинство од четири члана је шест хиљада киловата годишње, односно 500 киловата мјесечно, док је просјечан рачун, обрачунат по старим цијенама износио је 36,5 еура. Одлуком РАЕ, која је јуче ступила на снагу, киловат је са досадашњих 7,68 центи поскупио за 5,86 одсто на 8,13 центи.

 

Власт прогони српски језик
Са људима који се залажу за интересе хрватског и босанског језика могуће је пронаћи компромис, проблем је само са представницима ДПС-а, каже Алексић Посланик Нове .

Будимир Алексић оцијенио је за „Дан” да је власт главни кривац што израда програма за наставни предмет црногорски-српски, босански, хрватски језик и књижевност касни седам мјесеци. Он наводи да режим на све начине покушава да искључи српски језик из црногорског образовног система иако њиме говори 42,88 одсто грађана у држави.

– Владавина ДПС-а и СДП-а је у знаку лажних обећања. Најављивали су изградњу аутопута, па од тог посла нема ништа. Иста је ситуација са још 1.000 ствари које су требали да ураде у интересу грађана, али нијесу. Тако је и са програмом. Био бих зачуђен да су га завршили. Наш представник у Комисији која треба да заврши тај посао, универзитетски професор Горан Радоњић више пута је апеловао да се ствар покрене са мртве тачке, да се не стоји пасивно. Међутим, то није испоштовано. Представници власти који сједе у том радном тијелу чине све да обесмисле и блокирају заједничку активност која је ствар политичког споразума премијера Игора Лукшића и лидера опозиције Андрије Мандића (Нова), Срђана Милића (СНП) и Небојше Медојевића (ПзП). Међутим, ова власт не поштује ни Устав ни законе, па све стоји у мјесту – каже Алексић.

Он сматра да ће због нерада Комисије највише испаштати дјеца, те да ће наставници у школама бити принуђени да слушају инструкције политички острашћених директора који предмет називају црногорски језик и сугеришу да дјеца уче тај језик.

– Једноставно језик је постао повод за политичке злоупотребе власти. Умјесто да све буде по закону, ми ћемо на сцени имати саботажу и дискриминацију док ова власт не буде смијењена. Са људима који се залажу за интересе хрватског и босанског језика могуће је пронаћи компромис, проблем је само са представницима ДПС-а, односно људима који подржавају црногорски и који раде све да блокирају посао – наводи Алексић.

Он сматра да актуелна власт све ради како би ширила мржњу према Србима и српском језику.

– Видјели смо да је прије неколико дана српска породица истјерана из ресторана на Његушима. Расистички и фашистички поступци симпатизера власти пропагирају мржњу и покушавају да за све окриве Србе и проглашавају их за непријатеље државе. То је једна националистичка, шовинистичка, неофашистичка и неонацистичка политика која за дежурног кривца проглашава Србе – закључује Будимир Алексић.

 

(Дан)