Прочитај ми чланак

Београд: Kомуналне вести за 18. јули 2012.г.

0

Измене линија јавног превоза током трке у венчаницама
Током одржавања манифестације „Трка у венчаницама” на Тргу Николе Пашића од Теразија и Игуманове палате до Улице Драгослава Јовановића, у недељу, 22. јула, од 9 до 13 часова, линије 24, 26, 27 и 37 ће саобраћати измењеном трасом.

Тако ће се аутобуси на линијама 24 и 26 у оба смера, уместо преко Трга Николе Пашића, кретати Дечанском, Булеваром краља Александра и даље својом редовном трасом.

Аутобуси са линија 27 и 37 неће саобраћати преко Теразија у смеру ка Вуковом споменику, већ ће се у оба смера кретати Булеваром краља Александра, Дечанском и даље својим редовним трасама.

Почела изградња нове петље „Панчевачки мост”

Због изградње нове петље „Панчевачки мост” до краја јесени за саобраћај ће бити затворена прилазна конструкција мосту из Улице Драгослава Срејовића. Прва фаза радова трајаће до 20. јула, када ће возачима бити омогућен улазак на Панчевачки мост из Булевара деспота Стефана из оба смера (смер из центра града и смер из Вишњичке улице).

Због радова је дошло до измене траса линија јавног градског превоза које користе окретницу „Богословија”. Тако се возила аутобуских линија 101, 104, 105, 106, 108 и викендом 107 у смеру од аутобуске окретнице „Богословија” ка периферним терминусима у насељима на левој обали Дунава кретати делимично измењеном трасом: аутобуска окретница „Богословија” – Драгослава Срејовића – Булевар деспота Стефана – Панчевачки мост и даље редовним трасама.

Из Секретаријата за саобраћај препоручују возачима који долазе из Митрополита Петра да на раскрсници те улице са Улицом Драгослава Срејовића скрену лево ка Булевару деспота Стефана, а затим десно у Булевар деспота Стефана ка Панчевачком мосту. Возила која долазе из смера Миријева и Карабурме Улицом Драгослава Срејовића треба да на кружном току Богословија скрену десно у Улицу Мије Ковачевића ка Вишњичкој улици, а затим лево у Булевар деспота Стефана ка Панчевачком мосту.

Препоручује се да, због растерећења кружног тока „Богословија”, возила која се свакодневно крећу на релацији насеља Карабурма/Мирјево – кружни ток „Богословија” – центар града и насеља Карабурма/Мирјево – кружни ток „Богословија” – Панчевачки мост користе алтернативне правце на следећи начин:

– возила која долазе из смера Миријева и Карабурме за одлазак у централно подручје града треба да користе трасу преко Булевара краља Александра, а за улазак на Панчевачки мост трасу Миријевски булевар – Вишњичка улица – Булевар деспота Стефана;

– возила која долазе из центра града за кретање према насељима Миријево и Карабурма треба да користе трасу преко Булевара краља Александра, а за улазак на Панчевачки мост Булевар деспота Стефана.

Секретаријат за саобраћај је, због наведених радова и прерасподеле саобраћајних токова у зони „Панчевачког моста”, издао налог да се изврши промена сигналних планова за рад семафора на следећим раскрсницама: Мије Ковачевића – Вишњичка, Вишњичка – Вука Врчевића, Булевар деспота Стефана – Јована Авакумовића, Булевар деспота Стефана – Поречка и Ванизелисова – Кнежопољска. Зона радова такође ће бити видно означена привременом саобраћајном сигнализацијом и опремом за радове на путу. Из овог секретаријата апелују на возаче да поштују постављену саобраћајну сигнализацију и прилагоде кретање возила условима у зони радова.

 

Апел за рационалну потрошњу воде
Снабдевање града водом је уредно и стабилно, што се обезбеђује адекватним и континуираним радом свих производних погона градског водовода, као и оптималним црпљењем изворишта, саопштено је из ЈКП „Београдски водовод и канализација”. Из тог предузећа апелују на потрошаче да оптимално и наменски користе воду за пиће, како се не би угрозило функционисање водоводног система и снабдевање водом приоритетних потрошача, као што су болнице, домови здравља и установе које раде са децом.

У приградским насељима и на крајевима водоводног система повећана је потрошња воде због обилног заливања пољопривредних и зелених површина, стварања резерви воде у вечерњим сатима и пуњења индивидуалних резервоара.

ЈКП „Београдски водовод и канализација” је поставило цистерне с водом у центру града, како би грађани лакше поднели врућине на градским улицама.

Од изузетног значаја је, наводи се у саопштењу, да се сви суграђани активно укључе у акцију наменске потрошње воде из градског водовода, јер се заједничким залагањем и савесним односом према основном извору живота може много допринети.

 

Радови у Улици антифашистичке борбе
Због постављања вијадукта (УМП И БГМ) преко Улице антифашистичке борбе, до 31. јула ће у овој улици бити сужен део у дужини од 100 метара, између раскрсница са Јурија Гагарина и Милутина Миланковића, саопштавају из Секретаријата за саобраћај.Током наведених радова линије јавног градског превоза 60, 89, 94, 95 и 7A ће саобраћати преосталом ширином августа односно користити две саобраћајне траке по смеру у Улици антифашистичке борбе.

Трамвајске линије 7, 9 и 13 ће и даље, уместо до Блока 45, саобраћати до Депоа „Сава”, то јест неће саобраћати Улицом антифашистичке борбе.

 

Апел купачима да се придржавају правила на Ади
Због изузетно високих температура и великог броја посетилаца на савском језеру, Јавно предузеће (ЈП) „Ада Циганлија” апеловало је данас на суграђане да се понашају одговорно и придржавају правила купалишта у циљу сопствене безбедности.Како се подсећа, купање је дозвољено и безбедно само у обележеним зонама, и то у периоду од 10 до 19 сати.Купање под дејством алкохола и психоактивних супстанци најстроже је забрањено и веома опасно, док се хроничним болесницима саветује да се придржавају својих редовних терапија, а родитељима да пазе на своју децу.

Купалиште на савском језеру је под појачаним надзором припадника комуналне полиције као и припадника Полицијске управе за град Београд, који реагују у случају непридржавања правила купалишта, подсећа се у саопштењу.

Такође, на купаче мотри повећан број припадника спасилачке службе, који дежурају и по завршетку радног времена, односно до мрака, када дужност преузима ноћна патрола на скутерима.

На простору Аде Циганлије забрањена је продаја алкохолних пића млађима од 18 година као и онима који су у видно алкохолисаном стању. Педалине посетиоци могу да изнајме само уз документ са сликом и искључиво уз поштовање строгих одредби које су донете, а односи се, пре свега, на коришћење сигурносних појасева, док изнајмљивање истих није дозвољено лицима млађим од 14 година.

ЈП „Ада Циганлија” истиче да су заједничким радом свих надлежних градских служби максимално појачане мере безбедности на купалишту, али и подсећа да је одговорно понашање купача неопходно како би се избегли инциденти и купање на Ади било безбедно.

 

Планирана искључења струје
Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

Електродистрибуције Београд.

Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.
 

(крстарица)