Прочитај ми чланак

Ајмо, ајде, сви на протест против пљачке зване „Бус плус”!

0

Протест: Грађани траже укидање "Бус плуса"
Покрет "99 посто" је најавио да ће у понедељак организовати протест због "Бус плус" система наплате у возилима Градског саобраћајног предузећа (ГСП), наводећи да је тендер за увођење новог система наплате био нетранспарентан и да конзорцијум фирми предвођен Апексом, са 500 евра оснивачког капитала, остварује месечни профит од скоро 400.000 евра.Уз констатацију да су увођењем Бус плус система цене карата порасле и да се најављују нова поскупљења, Покрет "99 посто" додаје да су нова правила која је "наметнуо" Апекс довела до још већих гужви у возилима ГСП, па "људи касне на посао, ризикујући да буду кажњени смањењем плате, суспензијом или отказом".


У саопштењу Покрета "99 посто" се наводи да је великом броју контролора и возача ГСП прећено отказом уколико не пређу да раде за Апекс. Покрет "99 посто" је оценио да обрада личних података са персонализованих картица Бус плус представља суштинско задирање у приватност, а поводом објашњења да је циљ долажење до информација о учесталости линија, ради побољшања превоза, наводи да постоје јефтинији и професионалнији начини, пошто у Западној Европи такве студије раде саобраћајни техничари и остали стручњаци.


Од надлежних органа Покрет "99 посто" тражи да обелодане све радње везане за тендер и власничку структуру конзорцијума фирми задужених за Бус плус, историјат Апекса и других фирми у ланцу, укупне приходе и расходе. Затражено је укидање Бус плуса, покретање кривичне одговорности због материјалне штете и противуставног прогона грађана и окончање трошење ресурса комуналне
полиције како би приватне фирме оствариле профит.

 

А само ради подсећања кога финасирају Београђани:
Ко стоји иза Кенткарт Глобала – фирме која је основала српску фирму Apex Solutions Technology d.o.o. чији је заступник Вељко Влаховић, менаџер Бус плус-а?

Оснивач и главни извршни директор Kentkart Globalа  је турски држављанин, албанског порекла, тихи донатор шиптарских сециониста за време рата 1999године,  Ахмет Емир Басмачи (Ahmet Emir Basmaci).

Он је то исто и за фирме Basmaci Construction и Basel Electronics које послују у оквиру групације Basmaci Group.

Ахмет Емир Басмачи је ожењен и има двоје деце. Завршио „Аустријску средњу школу Светог Ђорђа“ у Истанбулу и Босфорски универзитет где је 1983. добио диплому „бизнис администрација“. До мастерса у истој области дошао је на Истанбулском универзитету 1987. године.

Члан је цариградског Ротари клуба.

Фирма Кенкарт Глобал је, иначе, сличне пројекте одрадила у Скопљу, Призрену, Алепу (Сирија), градићу Tczew (Пољска, Померанија), Аману (Јордан) и Дохи (Катар).