Прочитај ми чланак

Аутомобили са бежичним преносом електричне енергије

0

Jедан од главних разлога због чега се на улицама не може видети превише аутомобила на електрични погон је тај што њихове батерије трају релативно кратко. Међутим, то би се ускоро могло променити.

Истраживачи са Технолошког универзитета Toyohaši у Јапану су демонстрирали нови систем помоћу којег би се аутомобили на електрични погон могли пунити док се возе по улици, преноси Гизмодо.

Њихово истраживање је резултовало системом који може да преноси од 50 до 60 вати електричне снаге кроз бетон дебљине десет центиметара. То значи да би се струјни извори могли сигурно закопати испод површине цесте. Специјално дизајниране гуме, повезане са системом напајања аутомобила, би могле сакупљати струју и користити је за пуњење батерије.

Овај систем тренутно постоји само као концептна технологија, а за пуњење батерије аутомобила у покрету би била потребна 100 пута већа снага. Међутим, научници тврде да су компоненте за израду таквог система јефтине и доступне те да би систем по потреби могао радити и уколико је бетон дебљине 20 центиметара.