Прочитај ми чланак

Ало: Хилари Клинтон на челу „Параде поноса“?

0

Државна секретарка Сједињених Америчких Држава Хилари Клинтон могла би да се нађе на челу београдске “Параде поноса“! Како “Ало!“ сазнаје, организатори „Прајда“ добили су незваничну најаву од протокола Клинтонове да је она у своју агенду посете Србији уврстила и шетњу на геј паради.

Посета Клинтонове најављена је за 4. октобар, док је парада заказана за два дана касније. Међутим, како објашњава извор “Ало!“ близак организаторима те манифестације, а позивајући се на дипломатске кругове, она би после посете српској престоници могла на један дан да отпутује у Приштину, док би у повратку свратила у Београд како би својим присуством подржала “Параду поноса“.

– Није тајна да Клинтонова веома држи до људских права. Протокол државне секретарке је у међувремену обавештен да се њен долазак у Србију поклапа са одржавањем геј параде, па је у Амбасади САД незванично речено да је остављен простор да уважена гошћа и сама прошета 6. октобра – каже извор “Ало!“.

Он додаје да је намера Клинтонове да најавом свог учешћа на паради натера српске званичнике да коначно отворено стану уз припаднике ЛГБТ популације и тиме покажу да је Србија заиста окренута европским вредностима.

Горан Милетић, један од организатора „Прајда“, није могао да потврди, али ни да демантује наша сазнања о учешћу Клинтонове на тој манифестацији.

– Учешће високих званица на “Паради поноса“ једноставно не можемо да коментаришемо док не добијемо званичну потврду њиховог доласка. Тако је било и 2010.године, када нам је тек вече пред почетак манифестације дефинитивно потврђен долазак тадашње америчке амбасадорке Мери Ворлик – каже Милетић.

Према досадашњим најавама, уколико параде буде, на њој неће учествовати нико од државних функционера. Премијер Ивица Дачић се реченицом „Изем ти Унију у коју је геј парада улазница“ већ изјаснио шта мисли о људским правима и Уставу Србије, док је председник Томислав Николић своје одсуство унапред оправдао најавом да ће тог дана присуствовати преносу посмртних остатака чланова породице Карађорђевић на Опленцу.

Учешће Хилари Клинтон на геј паради свакако би подразумевало подизање безбедносних мера на највиши могући ниво. Међутим, већ постоје незваничне најаве да полиција поново није спремна да одбрани учеснике параде без нереда на престоничким улицама. Подсетимо, прошлогодишњи „Прајд“ је отказан под изговором да би његово одржавање угрозило безбедност грађана и имовине, док је годину дана раније геј парада одржана са билансом од преко 200 ухапшених изгредника који су рушили град и тукли се с полицијом, те више од 140 људи повређених у нередима.

Бранислава Мајдаревић

 

(Ало!)