Прочитај ми чланак

Хрвати нам отимају Николу Теслу!

0

У покушају да спрече намеру власти у Загребу да Николу Теслу прогласи за хрватског научника и установи међународни дан науке на његов рођендан, Удружење „Храм духовности и науке Никола Тесла“ покренуло је на интернету потписивање петиције. Проглас удружења потписала је Весна Мијаиловић а петиција ће, како се најављује, бити предата председнику Томиславу Николићу, државном врху Србије, Српској академији наука и уметности и Музеју „Никола Тесла“ у Београду.

Никола Тесла

Хрватска академија наука је у Сплиту, подсећа Мијаиловић, недавно од представника Брисела тражила подршку „за срамну работу присвајања Тесле“. Члан те академије Даворин Рудолф је истакао да је замисао да се награда назове „по највећем хрватском знанственику велика идеја“.

– Уколико допустимо Хрватима да победе у овој борби, онда као народ и не заслужујемо да српског генија Теслу називамо својим. Он сам би нас се одрекао ако се не будемо борили за њега – поручује поменуто удружење.

Александар Милинковић, књижевник из Београда, који више од 30 година истражује Теслин живот и рад, подсећа да је још 2008. када је Теслин рођендан установљен као Дан науке у Србији, тадашњи министар за науку и потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић изјављивао да је Србија покренула иницијативу у УН да се 10. јул, који се води као датум Теслиног рођења, прогласи Међународним даном науке.

– Да је Тесла српског порекла то нико озбиљан у свету не спори. Он је угледао свет 1856. у Лици, на територији аустријске царевине. Рођен је као аустријски држављанин, а крштен у српској православној цркви као син свештеника Милутина Тесле. Са аустријским пасошем стигао је до Америке чије држављанство стиче 1889. У оригиналним Теслиним личним документима нема ни „х“ од Хрватске. Такође, после стварања Југославије (1918.) у коју су ушле дотадашње аустроугарске провинције са географског тла данашње Хрватске, Тесла није тражио пасош новостворене Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Дакле, ако се имају у виду Теслина документа, онда би Беч имао прече право од Загреба да Теслу прогласи аустријским научником – примећује Милинковић.

Планетарна личност

Приликом недавне посете Балкану, генерални секретар УН Бан Ки Мун је изјавио у Загребу да подржава иницијативу да Теслин рођендан буде Светски дан науке и да је потребно да се та иницијатива пошаље у УН као званични предлог земље чланице УН. Вујовић сматра да је то историјски тренутак да српски геније Никола Тесла буде званично признат као светски научник број један и промовисан у планетарну личност, те да би Хрватска и Србија требало да то ураде заједно.

Унеско још разматра

Први предлог да се 10. јул прогласи светским даном Николе Тесле, Уједињеним нацијама је давне 1982. упутило Теслино меморијално друштво из Њујорка на чијем је челу др Љубо Вујовић.

Он подсећа да је у последње три деценије поменуто друштво четири пута у УН и Унеско слало предлог да Тесла постане планетарна личност и да његов рођендан буде Светски дан науке. Кофи Анан, који је 2002. био генерални секретар УН, подржао је иницијативу, а од Унеско је стигао одговор да је овај иницијатива код њих на разматрању.

(Вести)