Прочитај ми чланак

Епидемиолог упутио извињење на сред телевизије због корона мера! (ВИДЕО)

0

Виши епидемиолог се јавно извинио генерацији своје ћерке јер се није оштрије супротставио „морално погрешним“ мерама затварања због ковид-а, попут затварања школа због којих су деца претрпела огромну штету.

Запањујуће признање дао је професор Mark Woolhouse, који је за Sky News коментарисао тј. критиковао драстичне мере „борбе“ против коронавируса.

Академик са Универзитета у Единбургу рекао је да је „здрав разум“ био „жртва“ изолације и да је генерација његове кћери „највише пропатила“.

Осврћући се на штетне мере изолације као што је затварање школа и означавајући их као „морално погрешне“, Woolhouse је рекао да му је речено да буде тих када је довео у питање „хистеричне“ графиконе које је представио главни научни саветник (CSA) Сир Patrick Vallance који је рекао да ће се случајеви ковид-а експоненцијално удвостручити.

“Да је ова пројекција продужена за још једну недељу, говорили бисмо о сто хиљада случајева дневно. Други месец би нам дао близу пола милиона. По дану. Експоненцијална пројекција ће вам дати било који број ако је користите довољно дуго,” рекао је Woolhouse.

Када је Woolhouse, аутор нове књиге под називом Година када је свет полудео, службено изнео скептицизам у вези с бројкама, рекао је да његове „приговори уопште нису били прихваћени“.

“Након навале мејлова позван сам да ‘цензуришем’ своје коментаре,” каже он.

Сугеришући да иза захтева стоји неко из владе, Woolhouse је утврдио да: „није требало да исправља своје ставове.“

Међутим, ситуација се одиграла по други пут када је нови модел у октобру 2020. предвиђао 4.000 смртних случајева дневно у Великој Британији упркос „чињеници да је други талас већ почео да успорава“.

“Модел који је генерисао цифру од 4.000 смртних случајева дневно био је ванредан – све друге пројекције модела дале су много ниже бројке”, пише Woolhouse, напомињући како је графикон ипак емитован пред милионима ТВ гледалаца.

Woolhouse је такође открио како је влада знала да „људи старији од 70 година имају 10.000 пута већу вероватноћу да ће умријети од ковид-а него они млађи од 15 година“, али је намерно спроводила политику која то није узимала у обзир и наносила штету најмлађима.