Прочитај ми чланак

Креће реприза корона лудила у Италији! Медији најављују могућа затварања

0

Јуче је новозаражених у Италији на урађеним тестовима било готово 100.000, (макар тако тврди званична статистика) двоструко више него истог дана претходне седмице, на 100 тестова степен позитивних је 26,36 посто, значи више него сваки четврти, милион становника Апенинског полуострва се налази у кућној изолацији а ускоро ће бити два милиона или више.

Медији тврде да је стање је алармантно, најављује се врх ширења половином јула и један добар део Италије можда ризикује поновно затварање, јер је наводно Омикрон 5 заразнији од свих претходних подврста и веома се лако преноси.

Температуре у Италији су у бројним подручјима прешле 40 степени, данас је 21 град означен црвеном зоном, туристичка сезона бележи бум па тако и гужве на плажама, у ресторанима, на улицама, а прича о томе како ће топло време „однети“ вирус била је огромна грешка, свет се у највећем броју опустио и не практикује заштитне мере.

Значи говоре нам да респираторни вирус има пуну активност и на преко 40 степени.

Италија има обухват вакцинације од 80.5%, односно дато је 138 милиона доза. У наставку прочитајте шта поручује болница Тор Вергата из Рима и италијански званичници. Сада званично примљене три дозе не значе да је неко имунизован.

– Нула ризика не постоји ни на отвореном простору а поготову не у затвореном и неопходне су сигурносне мере, у 2022. години окупљања на трговима и ноћне журке веома су опасни, а вакцине које смо примили доста давно не гарантују нам имунитет (поручују из болнице Тор Вергата у Риму), и додају да је заштитно деловање вакцине редуковано на само 10 до 15 процената.

И расхладни уређаји могу да допринесу у великој мери ширењу вируса, посебно они у просторијама које се природно не проветравају а у њему се притом не носе маске, у њима је ризик од заразе изузетно велики. Стиже ургентно упозорење да се треба вратити на поштовање некадашњих мера и може се очекивати ускоро да Министарство здравља Италије изда такво наређење.

У градском превозу, као и у свим другим врстама превоза у Италији обавезно је ношење маске на лицу, контролори карата као и возачи опомињу путника ако се не придржава такве мере јер је евидентно да велики број особа не може да рачуна да је имунизован, а потврда за такво нешто је и то да је веома велики број особа које су примиле и три дозе вакцине позитивне на ковид и налазе се у кућној изолацији седам дана а потом се ради тест како би се поуздано потврдило да су негативне на вирус.

У римској болници „Бамбино Ђезу“ има деце смештене на интензивној терапији, оболења узрокована ковидом, што је довољна потврда колико су и одрасли али и деца са слабим имунитетиом угрожени од Омикрона 5.