Прочитај ми чланак

Поред осталих земаља ЕУ и Немачка укида већину ковид рестрикција следећег месеца

0

После 20. марта у Немачкој би требало да буде укинут највећи број ограничења везаних за пандемију коронавируса, одлучено је у Берлину на састанку канцелара Олафа Шолца и представника савезних покрајина, уз најаву обавезне вакцинације „за идућу јесен и зиму“.

„Сада можемо с више оптимизма гледати у будућност, него што смо то могли последњих неколико седмица. Мислим да смо након дуге две године заслужили да ствари крену набоље и чини се да се управо то и догађа“, преносе медији изјаву Шолца.

Он је оценио да је реч о „великом дану“ у досадашњем току пандемије, а да је Немачка прошла добро, у поређењу с другим државама, кроз омикрон сој вируса. Врхунац овог таласа је иза нас, казао је Шолц.

План у три тачке предвиђа укидање рестрикција у фазама за приватна окупљања, продавнице, ресторане и хотеле. Од 20. марта биће, међутим, и даље потребно ношење заштитне маске и превентивно одржавање физичке дистанце.

Шолц је подсетио да је његова влада за обавезну вакцинацију, мада се суочава са противљењем у Бундестагу, преноси РСЕ.

„Обавезна вакцинација је мера која је потребна за идућу јесен и зиму“, истакао је Шолц.

Упозорио је да пандемија није готова „и могуће је да је нови сој ту иза ћошка, да нам понуди нове изазове“, те да „морамо бити у стању да се заштитимо“.