Прочитај ми чланак

НАПРЕДОВАЛА СУДИЈА КОЈА ЈЕ СТАРАТЕЉСТВО НАД ДЕЦОМ доделила Синиши Малом

0

Судија Лидија Алагић, коју је више жена оптужило да је у бракоразводним парницама у којима је судила старатељство над децом на незаконит начин додељивала очевима, напредовала је и постављена је за судију Вишег суда у Београду.

Алагић је радила у Првом основном суду, а за судију Вишег суда у Београду изабрана је на седници Високог савета судства 19. априла.

За њу је јавност први пут чула пре три године када ју је више жена, међу њима и Марија Мали, супруга тадашњег градоначелника Београда, а садашњег министра финансија Синише Малог, оптужило да је на незаконит начин у бракоразводним парницама старатељство над децом доделила очевима.

Очеве је, како су истицале, заступао исти адвокат, вештачења су обављали исти вештаци, а одлуке доносиле исте судије – у три од седам случајева управо Лидија Алагић.

Према њиховим речима, Алагић приликом одлучивања није уважавала мишљења центара за социјални рад, нити њихове тврдње да су трпеле насиље од мужева.

Обраћале су се бројним институцијама и медијима, а у јануару прошле године поднеле су и притужбу Агенцији за борбу против корупције у којој су тражиле да се испитају сумње на корупцију у правосуђу, о чему је писао БИРН.

Марија Мали успела је у међувремену да издејствује заједничко старатељство над децом и то после јаког притиска који је извршила у јавности.

Она је у интервјуу за КРИК у фебруару 2017. рекла да је старатељство над децом једини разлог због ког је одлучила да јавно говори о бившем супругу и његовим пословима.

„Изгубила сам старатељство над троје деце на најбруталнији начин. Обраћала сам се многима. Нигде нисам наишла ни на какву помоћ, заштиту, савет“.

Супруг јој је упућивао бројне претње, тврдећи да нема шансе да добије старатељство уз речи „Судија је моја“.

Током бракоразводне парнице, Синиша Мали рекао је да школовање за њихово троје које износи 60.000 евра плаћају његови пријатељи из иностранства. Судија Алагић спречила је адвоката да пита ко су ти пријатељи оцењујући то као „ирелевантно“. Агенција за борбу против корупције покренула је због тога поступак против Малог који и даље траје.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!