ПОЈАВИЛА СЕ ТЕСЛИНА ИЗГУБЉЕНА ПИСМА на ћирилици – Ево коме их је писао…

0

Према речима Виктора Лазића, ови артефакти су од изузетног значаја за српску културу, писани су јасним ћириличним писмом, а из њих се види веома близак и брижан међусобни однос Тесле и Пупина.

Пронађена су два писма која је велики научник Никола Тесла упутио генералном конзулу Краљевине Југославије у Њујорку Радоју Јанковићу, а за која се мислило да су изгубљена, потврдили су у београдском Удружењу „Адлигат“ које се бави унапређењем српске културе, уметности и међународне сарадње.

У писмима Тесла пише о Михаилу Пупину, његовој болести и жељи да га посети у болници, а пронађена су пре неколико дана и уз велики напор откупљена за музеје овог удружења захваљујући залагању Виктора, Бранислава и Горице Лазић, као и Александре Нинковић Ташић, Милоша Јанковића (оснивача „Адлигата“) и часописа „Недељник“.

Према речима Виктора Лазића, ови артефакти су од изузетног значаја за српску културу, писани су јасним ћириличним писмом, а из њих се види веома близак и брижан међусобни однос Тесле и Пупина.

– Писма на више начина мењају познату историју односа ова два научника и потврђују њихову блискост, док у потпуности демантују причу о мирењу на самртничкој Пупиновој постељи, пошто је очигледно да у тренутку писања писама, три месеца пре Пупинове смрти, сукоба између двојице великана није ни било, већ једино жеље да се што пре сретну – каже Лазић за Танјуг.

Писма ће бити доступна истраживачима у просторијама „Адлигата“ од понедељка, 11. марта, а Удружење „Адлигат“ очекује помоћ надлежних институција на њиховој конзервацији и заштити.

„Адлигат“ је Удружење грађана за културу, уметност и међународну сарадњу које су основала 53 интелектуалца како би унапредили српску културу.

Ово удружење је основало Музеј књиге и путовања у коме се представљају све земље и културе света путем њихових књига и књига као темељ људске цивилизације и Музеј српске књижевности у коме се представља, не само српска књижевност, већ целокупна српска историја у чијем средишту је књижевност.

Адлигат је библиотечки термин који означава више разнородних књига укоричених у исте корице.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!

2 коментара “ПОЈАВИЛА СЕ ТЕСЛИНА ИЗГУБЉЕНА ПИСМА на ћирилици – Ево коме их је писао…

  1. milovan каже:

    Латиничари, срам вас било. Тесла школован у Бечу, Прагу и уопште на западу, користи србско писмо у свом приватном животу. Шта је са Србима, школованим у Београду ,Нишу, Подгорици, Б. Луци и другим градовима?

    1. Војвода каже:

      Пишу латинским писмом јер су их убедили да је ћирилица ретроградно писмо а они се понашају као покондирене тикве!!!

Оставите одговор