Прочитај ми чланак

ЂОКОВИЋ: „Правио сам грешке, све је то животна школа“

0

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић говорио је о периоду који је оставио иза себе и објаснио шта су му краткорочни и дугорочни циљеви уочи наступа на турниру у Барселони.

Српски тенисер Новак Ђоковић у среду ће одиграти први меч на турниру у Барселони за који је добио специјалну позивницу после Мастерса у Монте Карлу.

Биће то први Ђоковићев наступ у Барселони после 12 године и прилика да настави да подиже форму на шљаци уочи другог Гренд слема сезоне.

„Пре свега, желим да кажем да овај турнир има среће јер се окупило доста добрих играча. Барселона генерално увек окупља врхунске тенисере“, почео је Ђоковић разговор за званични сајт Асоцијације тениских професионалаца (АТП).

Како је тек на Мастерсу у Монте Карлу стигао до првих победа након Аустралијан опена Новак Ђоковић нема превелика очекивања.

„Очигледно је да морам да будем мало скромнији са очекивањима на овом турниру. Морам да се фокусирам само на следећи меч иако разумем да би сви волели да виде дуел Надал – Ђоковић у четвртфиналу“, казао је српски тенисер.

Ђоковић је пропустио комплетан други део претходне сезоне, а паузу је због повреде лакта морао да направи и након овогодишњег Аустралијан опена.

„Било ми је прилично тешко последњих 15 месеци да разумем ситуацију и како да се носим са њом. Направио сам и неке грешке јер сам се због велике жеље да играм прерано вратио на терен. Нисам био спреман и тако сам себи направио још проблема са лактом. Све је то процес из ког се учи, све је то животна школа. Покушавам да будем свестан свега тога“, рекао је Ђоковић.

Он је од почетка сезоне одиграо само девет мечева и уписао свега пет победа.

„Нисам играо превише мечева и заиста се радујем игрању без размишљања о лакту и другим стварима“, истакао је српски тенисер.

Новак је одлучио да прихвати специјалну позивницу организатора турнира у Барселони јер жели да одигра што већи број мечева на шљаци пред старт Ролан Гароса.

„Мислим да сам поправио игру на овој подлози. Освајање Ролан Гароса 2016. године представљало је врхунац моје каријере када је шљака у питању, али сам пре тога освајао велике турнире какви су Рим, Мадрид и Монте Карло. Очигледно је ипак да се момак по имену Рафаел Надал увек налази на путу ка освајању још титула и да и даље доминира на овој подлози“, казао је Ђоковић.

Први противник у Барселони биће му Словак Мартин Клижан.

„Као што сам рекао, заиста ми је драго што сам у стању да будем здрав, да тренирам, проводим доста сати на терену и лагано градим своју игру. Знам да још увек нисам у најбољој форми и за то је потребно време. Колико дуго? Не знам, али сматрам да сам већ у Монте Карлу одиграо неколико добрих мечева“, рекао је Ђоковић.

Када су у питању дугорични циљеви Новак нема дилему око тога шта жели. Титуле на највећим турнирима и повратак на место број један.

„Дугорочни циљ ми је да освајам најважније турнире и да се борим за место на трону. Био сам на тој позицији много пута и дуго се задржавао на њој, поготову у последњих пет, шест година. Верујем да могу поново до првог места“, закључио је Новак Ђоковић.

Први меч на турниру у Барселони Новак Ђоковић ће одиграти данас. Меч са Мартином Клижаном са којим се састајао четири пута у каријери заказан је за 12 часова и 30 минута.