Прочитај ми чланак

СВЕТСКА МАРКЕТИНШКА ИСКУСТВА: И Мађари у септембру на Златибору

0

Туристичка организација Златибор одржала је презентацију туристичких потенцијала ове планине у среду, 18. априла 2018. године у Будимпешти. Презентација је одржана у оквиру представљања регије Западна Србија и наставак је до сада успешне сарадње са мађарском привредом, у циљу повећања броја мађарских туриста на Златибору и целој Западној Србији.

Презентација је званично почела у амбасади Републике Србије у 10.00 часова. Скуп су поздравним говорима отворили амбасадор Србије у Мађарској, господин Раде Дробац, председник Привредне коморе Будимпеште Борнемиса Миклош, Гиорги Торок, председник Мађарско-српске трговинске и индустријске коморе и директор Туристичке организације регије Западна Србија Мирослав Рађен.

Након обраћања и поздравних говора, уследила је сликовита презентација туристичких потенцијала Западне Србије, а присутни гости имали су прилику да на кратко пропутују једном од најлепших регија наше земље.

Медији су највише пажње посветили Златибору, као дестинацији број један у Западној Србији. Велико интересовање владало је за предстојећу летњу сезону, околне локалитете, адреналинске садржаје и понуду хотела.

Да би на најбољи начин доживели Западну Србију, за госте презентације припремљена је дегустација гастрономских специјалитета. На трпези су се нашли аутентични укуси и мириси, златиборска пршута, сир, пита од хељде, воћни сокови, домаћа ракија.

Други део дана био је резервисан за презентацију Златибора и Западне Србије мађарским туроператорима. У ресторану „Блацк Дог“ у центру Будимпеште преко 40 представника туристичке привреде Мађарске присуствовало је презентацији и упознало се са потенцијалима и атракцијама Златибора.

На радном састанку који је одржан у оквиру овог скупа, договорена је посета представника мађарских туроператора, медија и блогера Западној Србији, а Златибор, као највећи туристички центар регије, свакако је незаобилазна дестинација коју ће наши северни суседи прво посетити. Студијска тура биће организована у септембру месецу, у организацији агенције „Алфа травел“, чији је власник Денеш Данко покренуо мађарско-српски интернет портал, који има за циљ повезивање два народа и представљање туристичких потенцијала Србије Мађарима.

СВЕТСКА МАРКЕТИНШКА ИСКУСТВА ПРЕПОРУКА ЗЛАТИБОРУ

Конгрес за односе са јавношћу ПРО ПР одржан претходног викенда на Златибору привукао је велики број истакнутих стручњака за маркетинг и комуникације из Србије, региона и иностранства.

Искуства која су успешни ПР стручњаци представили била су веома занимљива и поучна за све посетиоце. Таква је била и презентација Софи Брендал, директоркe маркетинга и комуникација Викторија и Алберт музеја из Лондона, која је први пут у Србији:

„Дивно је бити у делу света у ком раније нисам била. Ове планине и брда изгледају прелепо. На брзину сам прегледала и видела дивне локалне радионице. Веома сам узбуђена да још мало истражим овај део Србије“,

каже једна од заслужних за успех најпознатијег светског музеја примењених уметности, који је у последњих 15 година вишеструко повећао број посетилаца:

„За резултат је заслужна комбинација више ствари. Обогатили смо нашу понуду и програм, и фокусирали се којој се публици обраћамо и досезали до њих на разне начине и уз помоћ разних медија. Преуредили смо неке од наших сталних галерија, говорила сам о пребацивању одређених поставки у двориште, што је био велики моменат за нас, као и отварање музеја у кинеском Шенжену, тако да имамо и међународни приступ. За 15. септембар најављено је отварање нашег музеја у Дандију,“

истиче Софи Брендал која зна да је Златибор туристичко место, упозната је са делом понуде, и има савет како се може привући већи број посетилаца:

„Данас дигиталне платформе нуде велику прилику да се садржаји креирају и деле са публиком. То су садржаји који говоре о месту, локацији, или музеју, селу, области и они их оживљавају за људе који још нису били ту. Затим је потрбно да нађу најбољи начин да садржаје поделе уз помоћ дигиталних платформи са што је могуће више људи и оних који су заинтересовани за ту област,“

поручује директорка у V&A музеју која је током једнодневног боравка на Златибору посетила музеј „Старо село“ у Сирогојну о којем је и раније читала, похваливши се фотографијама на Инстаграму.

У оквиру семинара у хотелу Мона једно од занимљивијих предавања била је анализа Бијађа Карана о коришћењу друштвених мрежа на претходним италијанским изборима, као и представљање, затим истраживање колико машине могу заменити људе у будућнисти, као и представљање комуникационих активности Фондације Новак Ђоковић, и пан – европски пројекат медијских јавних сервиса „Keep media good“. На семинару одржаном под слоганом „Networking in motion – Умрежавање у покрету“ додељено је и 25 овогодишњих награда организације ПРО ПР.

Након што је Златибор прошле године учествовао на ПРО ПР семинару у Термама Тухељ, и ове године био домаћин, следеће године догађај ће се организовати у хрватском приморском граду Цриквенице.