Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: Москва – САД хоће да изазову рат између Русије и ЕУ (Из часа у час)

0

lugansk-predaja

Око 80 украјинских војника из војне јединице у околини Луганска предало се снагама самоодбране, изјавио је командант армије југоистока, Генадиј Цепкало.

Прошле ноћи је дошло до оружаног сукоба у којем је одред самоодбране блокирао украјинску војну јединицу. Тренутно се проверава заплењено оружје. Цепкало је обећао да ће сви војници који су се предали у најскорије време бити ослобођени.

22:00 Клепач: Украјина ће да краде руски гас

Украјина не може да купује руски гас, а не жели да плаћа па ће да краде. Тако сматра заменик министра за економски развој, Андреј Клепач.

У подземним складиштима Украјине има гаса којим се обезбеђује испорука у Европу. Од тих залиха, сматра Клепач, Украјина може да одузме до 9 милијарди кубика гаса.

Раније је Петар Порошенко, нови председник Украјине, изјавио да земља неће куповати руски гас јер је прескуп.

21: 00 Путин није добио позив за инаугурацију Порошенка

У распореду Владимира Путина нема путовања на инаугурацију изабраног председника Украјине, Петра Порошенка, изјавио је портпарол руског председника, Дмитриј Песков.

Путин није добио од украјинске стране позив за инаугурацију 7. јуна у Кијеву.

Песков је такође изјавио да ће Русија сигурно пружити Доњецкој Народној Републици хуманитарну помоћ. Јуче се председник ДНР Денис Пушилин званично обратио Русији са захтевом да прими републику у свој састав и пружи народу Донбаса помоћ.

20:00 Јанукович оптужује Кијев и Запад за насиље у Донбасу

Виктор Јанукович пребацује одговорност за смрт Украјинаца на југоистоку земље на власти Кијева и руководство неких „демократских земаља“.

У објављеној у четвртак изјави Јанукович је позвао кијевске власти да зауставе насиље, које се није прекинуло после ванредних председничких избора. Свргнути председник Украјине сматра да је наставак казнене операицје на југоистоку земље „лош знак“

slavjansk-deca-u-zbegu-foto-ap-1401350665-506217

19:00 САД подстичу рат у Украјини због економске користи

Резултат сваког рата у Европи је велика добит за Америку, у јачању њеног геополитичког утицаја, а они се држе своје традиције, каже саветнк Владимира Путина

Саветник за економска питања руског председника Владимира Путина, Сергеј Глазјев, оптужио је сједињене Америчке Државе да, из личне економске користи, покушавају да због Украјине подстакну војни сукоб између Русије и европских земаља.

Глазјев, у чијој су надлежности и везе с Украјином, рекао је да су САД, кад је у питању њихов економски и глобални положај, профитирале у прошлости из ратова у Европи.

„Они (САД) сада подстичу рат у Украјини, пошто су организовале државни удар и поставили своје људе, да искористе Украјину као детонатор против Русије и Европе“, рекао је Глазјев новинарима у казахстанској престоници Астани.

„У Украјини је све већи хаос, а тај хаос се појачава попримајући обележја глобалне катастрофе“, оценио је руски званичник, пре него што су Русија, Белорусија и Казахстан потписале споразум и образовале нови трговински блок.

18:00 Инаугурација Порошенка ће се одржати на Мајдану

Инаугурација победника на председничким изборима Украјине, Петра Порошенка, одржаће се 7. јуна, преносе украјински медији.

Церемонија ће се одржати у Кијеву. В.д. председника, Александар Турчинов, је већ наредио да се уклоне шатори са трга главног града.

За Петра Порошенка је гласало 54,7 одсто бирача.

17:00 Британија не жели да помаже Украјини

Британија не жели да увећа свој допринос буџету ЕУ да би се помогло Украјини, рекли су у министарству финансија земље.

Европска комисија је раније предложила земљама чланицама да се у те сврхе скупи сума од 2,16 милијарди евра. Велика Британија би у том случају платила додатних 500 милиона фунти.

„ЕУ треба да изађе на крај са додатним расходима прерасподелом већ постојећих средстава“, – сматрају у британском министарству финансија.

16:30 Москва тражи да Кијев заустави братоубилачки рат

Москва је забринута због ескалације ситуације на истоку Украјине и тражи од власти у Кијеву да зауставе братоубилачки рат.

У МИП-у Русије су изјавили: „Регуларно бомбардовање и артиљеријска ватра доносе бол и страдање цивилима. Гину и старији људи и деца“, – подсећају у министарству.

Русија још једном позива кијевске власти да почну национални дијалог са свим политичким снагама и представницима региона у тражењу начина да се изађе из дубоке кризе.

УКРАЈИНА-CRISIS-AIRPORT-HELICOPTERS

16:00 Отворена ватра на руску ТВ екипу у Украјини

У Доњецку је пуцано на сниматељску екипу ТВ канала „Русија 24“. Новинари су радили у близини аеродрома. Срећом, нико није рањен.

Раније су припадници снага самоодбране изјавили да је у борбама за аеродром Доњецка, које трају већ два дана, погинуло око 100 људи. Највише људи је погинуло када је украјинска армија отворила ватру на два камиона са рањеним борцима.

15:30 Плаћеници из Сирије сада ратују против самоодбране Луганска и Доњецка

Триста плаћеника који су ратовали против режима Башара Асада у Сирији, у марту-априлу вратило се у Украјину и учествује у казненој експедицији на југоистоку земље, саопштава Генералштаб Оружаних снага Русије.

„Већина тих плаћеника је пореклом из западних области Украјине. Међу њима су снајперисти и војници одреда за специјалне намене, познати по својој окрутности. Ти су људи ратовали у многим кризним жариштима на планети, па и против федералних снага на Северном Кавказу“, – нагласио је извор.

15:00 Украјинска војска бомбардује стамбене четврти Славјанска и Краматорска

Украјинска армија је наставила казнену операцију, користећи авијацију, артиљерију и реактивни систем плотунске ватре „град“.

Војска бомбардује стамбене четврти. Цивили се крију у подрумима. Мобилна веза не ради. Снаге самоодбране су код Славјанска срушиле два хеликоптера.

На железничкој станици Славјанска се чују експлозије и рафали. Има рањених.

13:29 Техничка средства ОЕБС-ових посматрача изазвала подозрење

ОЕБС-ови посматрачи задржани у Славјанску имали су сумњива техничка средства, изјавио је „народни градоначелник“ Вјачеслав Пономарјов.

Четворочлана посматрачка група се налази у насељу Макејевка и у добром је стању. Градоначелник је објаснио да људи нису ухапшени, већ задржани, и да ће у најскорије време моћи да наставе пут.

Контакт са представницима мисије ОЕБС је прекинут 26. маја, када су кренули у још једну патролу на истоку Доњецка и били заустављени у близини града Шахтјорск.

13:10 Код Славјанска срушен хеликоптер, погинуо генерал армије и 14 војника

slavjansk-helikopter

В.д. председника Украјине, Александар Турчинов, изјавио је да је пао украјински војни хеликоптер, погинуло је 14 војника. Хеликоптер су срушили припадници самоодбране у близини Славјанска. Турчинов каже да је погинуо и генерал Сергеј Куљчицки.

Раније је саопштено да је украјинска армија у Славјанску и Краматорску наставила операцију помоћу авијације, артиљерије и ракетног система плотунске ватре „град“.

12:03 Сусрет Обаме и Порошенка 3. јуна

Изабрани председник Украјине, Петар Порошенко, и председник САД, Барак Обама, састаће се у Варшави 3. јуна.

Обама је раније честитао победу Порошенку на ванредним изборима и саветовао му да се у земљи што пре спроведу реформе због стабилизације ситуације.

Петар Порошенко је 26. маја изјавио да ће у својству председника прво посетити Пољску.

09:40   Пушкарање у Луганску

08:27 Чуркин: Не сме се рећи да су избори у Украјини били демократски

Не сме се рећи да су превремени председнички избори у Украјини били слободни и демократски, изјавио је стални представник Русије у Уједињеним нацијама, Виталиј Чуркин.

„Дошло је до покушаја консолидације украјинског друштва путем прогањања и терорисања у читавим регионима земље и обесне антируске пропаганде“, каже дипломата.

Чуркин је такође нагласио да се Москва нада да ће СБ УН тражити од власти Украјине да прекину специјалну операцију на југоистоку земље и предложио је да се генерални секретар, Бан Ки Мун, хитно укључи у процес регулисања ситуације.

08:15 Генерални секретар УН нагласио је приврженост Петра Порошенка дијалогу у Украјини

Генерални секретар Бан Ки Мун је, у телефонскм разговору са изабраним председником Украјине, Петром Порошенком упутио честитке због његове победе на изборима и изразио наду да ће се ситуација у Украјини смирити.

Поред тога, Бан Ки Мун је “честитао господину Порошенку на јаком мандату свог народа који чека доношење брзих мера ради решавања политичке, економске и социјалне нестабилности, поновне обнове безбедности, бољег просперитета и истински демократског руководства“, – изјавио је за новинаре званични представник секретара.

07:50 Лавров: Кијев мора зауставити казнену операцију

Сергеј Лавров је у телефонском разговору са државним секретаром САД, Џоном Керијем, размотрио ситуацију у Украјини након одржаних председничких избора 25. маја и нагласио потребу да Кијев заустави казнену операцију на југоистоку земље.

Лавров је такође нагласио да је неопходно да што пре дође до националног дијалога, укључујући и директне преговоре са представницима Луганске и Доњецке области у интересима мирног регулисања ситуације.

07:15 Још један НАТО брод у Црном мору

Француски ратни брод „Суркуф“ придружио се у Црном мору америчкој ракетној крстарици „Вела Галф“, која је упловила 23. маја.

Војнодипломатски извор Русије саопштио је да „руска странак зна где се тачно налазе оба НАТО брода“ и да „Северноатлантска алијанса безразложно повећава напетост у региону“.

01:09 ОЕБС саопштава да је изгубио контакт са другом групом посматрача у близини Доњецка

Организација за европску сарадњу и безбедност саопштила је да је изгубила контакт са другом посматрачком групом у близини Доњецка, која броји 11 особа.

Тим се налазио западно од Доњецка, кренули су ка Дњепропетровску када је контакт изгубљен.

Раније је ОЕБС саопштио да је изгубио контакт са једном мисијом која је радила у Доњецкој области. У састав мисије су улазили држављани Естоније, Швајцарске, Турске и Данске. Последњи пут са посматрачима се ступило у контакт 26. маја увече.

00:44 ОЕБС је спреман да се прикључи истрази пожара у Одеси

Организација за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) је спремна да пошаље независне стручњаке за помоћ у истрази трагедије која се догодила у Одеси уколико добије одговарајући захтев од украјинских власти, саопштено је у среду, у прес служби ОЕБС-а.

На дестине активиста “антимајдана“ погинуло је 2. маја за време пожара у згради Дома синдиката у Одеси, коју су запалили екстремисти радикалног “Десничарског сектора“ и њихове присталице током сукоба. Према званичним информацијама има 48 жртава, повређено је више од 200.

(Глас Русије, Восток)