Прочитај ми чланак

Укидају се Ч,Ћ,Ж,Ш,Y и W на регистарским таблицама, А ЕВО КОЛИКО ЋЕ НАС ТО КОШТАТИ

0

Промена таблица и саобраћајне дозволе је трошак од око 3.500 динара. Нове регистарске таблице за путничко возило коштају 2.190 динара, док је цена нове саобраћајне дозволе 1.314 динара

Власници регистарских таблица које садрже латинична слова Ч, Ћ, Ж, Ш и Ђ, као и слова Y и W, а који ових дана врше регистрацију возила немају разлога за страховање да ће морати да плаћају за нове таблице „без квачица“.

ФОТО: МУП ПРОМО

Иако су допуном Правилника о регистрацији још прошлог лета избачене квачице, власници таблица које садрже ова слова ће их приликом регистрације задржати све док не буду морали да мењају саобраћајну дозволу чији датум важења је јасно истакнут на полеђини.

Промена таблица и саобраћајне дозволе је трошак од око 3.500 динара. Нове регистарске таблице за путничко возило коштају 2.190 динара, док је цена нове саобраћајне дозволе 1.314 динара, пишу „Новости“.

За сада све остаје по старом, када су у питању технички прегледи, јер нови Правилник није усвојен. Јасно је да се чека Закон о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима Србије који се налази у скупштинској процедури.

– Једва чекам да се уведе ред у ову област – кажу у једном од удружења техничких прегледа Србије.

Очекују да ће технички преглед возила претрпети велике измене које би допринеле да на путеве Србије може да изађе само технички потпуно исправно и безбедно возило.

Тако треба очекивати и да возила страија од 15 година два пута годишње морају да прођу линију техничког прегледа, а да ће нова возила бити контролисана после две године.

Много се очекује од увођења централног информационог система који ће повезивати линије техничких прегледа са МУП и Агенцијом за безбедност саобраћаја Србије.

Поред система за видео надзор, требало би да се уведу лиценце за контролоре, семинари унапређења знања. Један од предлога је и да се радне машине као и трактори региструју трајно са обавезом да периодично имају обавезу техничког прегледа.