Прочитај ми чланак

ВЕЧИТИ ДЕРБИ: Партизан и Звезда поделили бодове, утакмица у сенци масовне туче!

0

Завеса на фудбалску јесен у Србији спуштена је уз 156. вечити дерби, у коме на стадиону у Хумској није било победника, али јесте великих инцидената на јужној трибини. Партизан и Црвена звезда су одиграли 1:1, па на зимску паузу црвено-бели одлазе са девет бодова предности, после 22 одиграна кола и дербија у коме су често нефудбалска збивања била испред оних спортских. На крају, након пенала који су црно-бели у првенственом дуелу са највећим ривалом дочекали после чекања од марта 1995, што је реализовао Сума, коначан резултат поставио је шест минута пре краја Ричмонд Боаћи.

Испрва су у центру пажње били актери одабрани за овај сусрет, а оба тренера су извела најјаче могуће поставе, ако се изузму повређени играчи, притом врло офанзивне. И Мирослав Ђукић и Владан Милојевић су се определили за игру са по два шпица, но ни Ожеговић и Тавамба са једне, црно-беле стране, ни Пешић и Боаћи са друге, дуго су били у сенци других догађаја.

То и не чуди, јер су већ у 16. минуту почели инциденти на „југу“, где је дошло до велике, вишеминутне туче, баш када је на „северу“ отпочела велика бакљада.

Милорад Мажић, који је на терену најпре дозвољавао оштрију игру, а картонима санкционисао сваки озбиљнији прекршај, попут Вулићевићевог лакта који је одмах створио велики оток око ока Александра Пешића, није прекидао утакмицу због ове туче, али јесте пред крај полувремена, када је жандармерија полуголе виновнике извела преко атлетске стазе.

У међувремену је од фудбала – виђено мало. Заправо, само једна идеална прилика, и то у 30. минуту када Милетић није реаговао на центаршут Канге са десног крила, мислећи да ће голман Партизана, његов саиграч Владимир Стојковић, прихватити ту лопту. Међутим, Стојковић је остао на црти, а иза Милетића се прикрао Пешић, који је поставио ногу желећи да постигне погодак, но иако је био на само три, четири метара – погодио је голмана црно-белих.

Друго полувреме је почело једним новим прекидом. Овога пута због нове велике бакљаде и још већег дима који се спустио на игралиште. А када се дим разишао, борба се распламсала, да би потом дошло до првог пенала за Партизан на првенственом дербију после 22 и по године.

После једног дуела са Евертоном, у руци Вујадина Савића је завршила копачка Партизановог фудбалера, а како је акција црно-белих настављена, и у њој се у прилици нашао Огњен Ожеговић, Савић га је са све копачком у шаци оборио на непрописан начин. Мажић је показао на белу тачку, а уз једно краткотрајно оклевање, најскупље Партизаново појачање свих времена, Сејдуба Сума, реализовао је најстрожу казну, иако се Милан Борјан бацио на праву страну и „имао“ лопту на рукавици. Ударац у лево био је, просто, прејак за Звездиног голмана – 1:0.

Имали су потом ривали по једну сјајну прилику, а након што је нису реализвали Пешић пред Владимиром Стојковићем, односно Ожеговић пред Борјаном, црвено-бели су изједначили у самом финишу.

Играо се 84. минут када је Филип Стојковић је центрирао са десног крила, и то у казнени простор Партизана у коме је било десетак фудбалера. Лопта је после неколико одбитака стигла до Звездиног капитена Доналда, он ју је послао лево до Ричмонда Боаћија, а нападач црвено-белих је лукаво, а и прилично смирено за ту ситуацију, послао „бубамару“ ниско у даљи угао – за коначних 1:1 и „+9“ у корист екипе са Маракане на зимској паузи.

Партизан – Црвена звезда 1:1 (0:0)

Стрелци: 1:0 Сејдуба Сума у 62. минуту из пенала, 1:1 Ричмонд Боаћжи у 84.

Београд – Стадион: Партизана; Судија: Милорад Мажић; Жути картони: Тавамба, Вулићевић, Остојић – Савић, Стојковић, Доналд

Партизан: Стојковић, Вулићевић, Остојић, Немања Р. Милетић, Антонов, Евертон, Јевтовић (од 20. Радин), Пантић, Сума (од 70. Илић), Тавамба, Ожеговић (од 90. Јовановић)

Црвена звезда: Борјан, Стојковић, Савић, Ле Телек, Родић, Крстичић, Доналд, Канга (од 90. Милијаш), Срнић (од 63. Јовичић), Пешић, Боаћи (од 88. Гобељић)