Прочитај ми чланак

СТАТУС РУСА у Нишу пред министрима

0

Влада Србије ускоро ће расправљати о Руско-српском хуманитарном центру и статусу његових припадника. Шеф дипломатије Ивица Дачић: Имунитет је добио и Међународни црвени крст

ЗАИСТА више није нормално, нити ми је јасно зашто се буне против давања имунитета за руске хуманитарце у нишком Центру – каже за „Новости“ први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић.

Он најављује да ће се питање статуса службеника у Руско-српском хуманитарном центру ускоро наћи на дневном реду Владе.

Према нашим сазнањима, о тој теми наредних дана биће одржане консултације чланова министарског тима са председником Србије Александром Вучићем.

Питање статуса за особље РСХЦ у Нишу актуелизовано је после изјаве директора европске Агенције за граничну и обалску стражу Фронтекс, Фабриса Леђерија, да ће официр за везу ове организације у Београду имати дипломатски имунитет. Ову информацију Дачић потврђује, уз објашњење да је реч о уобичајеној пракси и да ту врсту привилегија имају, између осталих, и представници Међународног црвеног крста.

Међутим, према незваничним информацијама „Новости“, Фронтекс је раније тражио дипломатски статус за све своје службенике који би на територији Србије могли да се укључе у контролу граница због мигрантске кризе. За Фронтекс је кључно било да њихови граничари могу да улазе у Србију без визе и да уживају пун имунитет. Тај захтев Брисела, који је Београд тада одбио, протумачен је делом и као одговор на могућност да руски спасиоци добију имунитет.

СРС: ФРОНТЕКС НЕ ЗАСЛУЖУЈЕ СРПСКА радикална странка затражила је од Владе Србије да хитно додели дипломатски статус за чланове РСХЦ. Радикали сматрају да је давање имунитета службенику Фронтекса „апсолутно неприхватљиво“:
– Нема објективних разлога да се Фронтекс ангажује у Србији, а посебно не са дипломатским статусом њихових службеника.

Иако се питање статуса за представнике одређених страних и међународних организација углавном решава по устаљеној дипломатској пракси, оно је у Србији подигнуто на ниво прворазредног политичког питања због противљења западних земаља да се дипломатски имунитет додели запосленима у Центру у Нишу. Најгласнија у том је у последње време америчка амбасада, чији су представници обишли РСХЦ у Нишу, после чега су поручили да не виде разлог зашто би руски спасиоци добили посебан статус.

Питање привилегија за особље Центра у Нишу чека на решење већ три године, од када је са руском страном договорен предлог споразума који би то регулисао. Тај предлог подразумева имунитет, неповредивост докумената и преписке и заштићеност приватног стана на исти начин као просторије мисије. Ако би добили тражени статус, запослени у Центру не би имали обавезу да сведоче пред домаћим судовима и били би ослобођени пореза, такса и царина на ствари за личну употребу.