КО СУ НАЈБОГАТИЈИ ЉУДИ свих времена

5

Листа користи годишњу инфлацију како би подесио историјско богатство - што значи да би богатство од 100 милиона долара у 1913. години данас било процењено на 2 милијарде долара.

Листа, коју се сачинио сајт Celebritu Ner, рангирала је најбогатије особе свих времена која се протеже 1.000 година у прошлост. И иако су поједини аспекти у вези са акумулацијом богатства константни, приметно је да на листи нема жена, свега три особе су живе данас а 14 особа на листи су Американци. Листа користи годишњу инфлацију како би подесио историјско богатство – што значи да би богатство од 100 милиона долара у 1913. години данас било процењено на 2 милијарде долара.

1. Манса Муса (1280–1337)

Кажу да је немогуће описати колико је богатство имао Муса, краљ Тимбуктуа. Његово западноафричко царство било је највећи произвођач злата тога доба, а злато је било посебно тражено. Историчари тврде да је свака од његових на десетине камила током ходочашћа у Меку носила стотине килограма злата.

2. Август Цезар (63. п.н.е. — 13. н.е.)

Не само што је владао империјом која је чинила 25 до 30 процената светске економије, већ је у једном тренутку Август имао и лично богатство које је чинило петину богатства његовог царства. Данас би то вредело око 4,5 билиона долара. Не заборавите да је у једном моменту био власник Египта.

3. Кинески цар Шензонг (1048–1085)

Владар из кинеске династије Сонг, владао је царством које је чинило 25 до 30 процената светског БДП-а. Била је то једна од најмоћнијих економских сила свих времена.

4. Акбар I (1542–1605)

Највећи владар индијске династије Могула, Акбар је контролисао империју која је чинила 25 процената светског БДП-а.

5. Јосиф Стаљин (1878–1953)

Тешко је раздвојити богатство СССР-а и његово лично, али Стаљин је имао комплетну контролу над 9,6 процената глобалног БДП-а. Да, глобалног. Када се прерачуна у данашње паре, то је скоро 7,5 билиона долара. Контролисао је шестину површине земље, без икаквог надзора, кажу историчари.

6. Ендру Карнеги (1835–1919)

Карнеги је можда био најбогатији Американац свих времена са процењеним богатством од 372 милијарде долара у садашњости. Он је 1901. године Ј. П. Моргану продао УС Стеел за 480 милиона долара, што је 2,1 проценат тадашњег БДП-а Сједињених Држава.

7. Џон Д. Рокфелер (1839–1837)

Седамнаест година након што је инвестирао у нафтну индустрију, тј. до 1880. године, његов Стандард Оил контролисао је 90 процената америчке трговине нафтом. Његово богатство било је еквивалент два процента америчког економског учинка те године. То би данас износило 341 милијарду долара.

8. Алан Руфус (1040–1093)

Рођак енглеског краља Вилијама И Освајача имао је богатство вредно седам процената БДП-а Енглеске тог времена. Његово богатство у тренутку смрти износило је 11.000 фунти, што би у садашњем новцу износило 194 милијарде долара.

9. Бил Гејтс (1955)

Богатство му је процењено на 86 милијарди долара. Гејтс има скоро 11 милијарди више од другог по богатству човека планете у овом тренутку, Ворена Бафета, који има 75,6 милијарди.

10. Џингис-кан (1162–1227)

Поседовао је много земље, али није сакупљао богатство. Иако је имао огромно царство, био је познат по томе што је наклоност стицао великодушношћу према својој војсци и заповедницима.

* Ранг-листа најбогатијих људи свих времена направљена је на основу разговора и истраживања академика, економиста и историчара

 • Т. Горски

  Е јаки су ми и ти интелектуалци, све ЕУропејац до ЕУропејца, кад су сврстали Стаљина у ову групацију.

  • Бобан за Царевину Србију

   Ово су неки тешки будалаши састављали. Па где су ту банкари који имају махом скривене већинске пакете у највећим светским компанијама које сада теже скоро 55% светког тржишта. Целокупног.

  • Т. Горски

   Ma ја по том питању нисам нешто добро информисан но видим да су паметњаковићи у ову групацију смјестили Стаљина а онда по праву наслеђа би Стаљинови наследници требали бити силно богати људи?

   Е сад се ја питам који је мотив да су и њега уврстили у ту групу?

   Поздрав !

  • Бобан за Царевину Србију

   Па мотив је, све ми се чини то да се мало пропагира сам стаљин односно његов дух стаљинизма. А са друге стране шта они иначе раде. Док те пљачкају пусте неког да ти опали шљагу и док се ти свађаш са комшијама које ти бране да га згазиш они раде ли раде, а ако то неко примети онда ти упале гаражу да би заборавио на лопове… И све тако док ти на крају не побију све живо и не униште све оно до чега ти је стало…
   Ја то бар тако видим.

  • Т. Горски

   То јесте у основи тако као што кажеш.
   У моје вријеме (сада кажу комуњарско, као да су комунисти извор свих зала на овом свијету а „ови“ сада анђели из раја) се говорило „завади па владај“ и то су чини ми се методе које су енглески криминалци највише користили.
   Но трпати Стаљина у ову групацију ако се зна да је у социјалистичком друштвеном уређењу капитал био власништво државе а не појединца је глупост што ме доводи у ситуацију да се питам због чега су у ствари њега ставили у ову групацију.
   Поздрав !