Прочитај ми чланак

ЗА СМЕНУ МАЈЕ ГОЈКОВИЋ гласало мање посланика него што је ту смену тражило

0

Скупштина Србије није прихватила предлог групе опозиционих посланика на челу са ДС да на дневни ред седнице, која је почела данас, буде стављен и предлог о смени председнице Скупштине Србије Маје Гојковић.

Занимљиво је да су предлог за њено разрешење поднела 32 посланика, а да је за расправу о њему гласало њих 13, што је много мање од броја потписника иницијативе.

Предлог демократа, које су подржали други посланици опозиције, био је да се о смени Гојковићеве расправља данас по хитном поступку.

За разлику од ове, друга иницијатива за смену председнице парламента, на чијем челу је Покрет ДЈБ, поднета је у редовном поступку и сва је прилика да ће се о њој расправљати на некој од наредних седница.

Тако је бар пре неколико дана најавила сама Гојковићева, која је рекла да ће посебну седницу са овом темом заказати ускоро, али да она неће бити одржана пре 29. априла. Гојковићева је казала и да она неће прецедавати том седницом јер жели да учествује у расправи, већ да ће је водити неко од њених заменика.

Скупштина Србије је данас започела нову седницу, на чијем су дневном реду предлози закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи и о трансфузијској медицини, а у току је утврђивање дневног реда. Опозиција је предложила више од 60 измена и допуна закона и предлога за дневи ред, али се они махом одбијају.

Скупштина Србије јутрос је гласањем завршила прву седницу пролећног заседања, започету у марту, када је потврдила више међународних споразума, међу којима су и они о полицијској сарадњи, о подстицању и заштити улагања, елиминацији незаконите трговине дуванским производима, климатским променама, пловидби Тисом, као и споразуми из области образовања и културе.