Прочитај ми чланак

ЗВЕЗДИН „Дан Д“ у Истанбулу

0

Кошаркаши Црвене звезде играју од 19 часова у Истанбулу одлучујући меч за пласман у Топ 8 Евролиге, а противник је Дарушафака.

Звезда и Дарушафака у директном дуелу одлучиваће ко ће у следећу фазу, пошто ’црвено-бели’ имају тријумф више, али су изгубили у првом сусрету у Београду са 73:70.

Photo by Marko Metlas/EB via Getty Images

Актуелни регионални и српски шампион неће моћи да рачуна на повређеног Стефана Јовића, који има проблема са леђима, али је у добром расположењу отпутовао у Турску, након пласмана у ново финале АБА лиге.

„Не треба заборавити да смо на почетку Евролиге важили за аутсајдера коме су предвиђали свега неколико тријумфа, а ми коло пре краја имамо 16 победа и боримо се за пласман у Топ 8. На све то, распоред је такав да смо дошли у ситуацију да одлучујући меч у Евролиги играмо после напорног полуфинала и пред финале плеј-офа АБА лиге. То нас ставља у позицију у којој се не налази ниједна друга екипа у Европи. Само ми који смо унутра знамо колика су оптерећења, али овај тим то носи, показује снагу и карактер“, рекао је Радоњић.

Он је подсетио на проблеме који их већ дуго прате, посебно на изостанак првог плеја.

„Наша мотивација је онаква каква треба да буде за овакав меч. Имамо жељу да одиграмо добро и пробамо да дођемо у ситуацију да победимо. Разлика у приступу не постоји у односу на претходне утакмице. Сваку од претходних 29 утакмица смо играли са изузетном жељом која је била присутна код свих нас. Тако је и овога пута“, истакао је Радоњић.

Тренер Дарушафаке Дејвид Блат изјавио је да очекује велики подршку навијача и пуну „Фолксваген арену“ у мечу против Црвене звезде.

„Дошли смо до 30. утакмице у Евролиги, која је и последња. Оба тима су у позицији да се квалификују у плеј-оф и због тога очекујем одличан меч. Нека бољи тим победи. Срећни смо што је наша публика постала тако пријатељска према нама и заиста долази да нас подржава. Бићемо распродати и очекујемо да поставимо нови рекорд по посећености. То је велика ствар која нам се догађала ове сезона. Хвала навијачима“, поручио је Блат.

Кошаркаш Маркус Слотер зна који је рецепт за тријумф.

„Не смемо да им дозволимо отворене шутеве, посебно за три поена, и морамо да контролишемо рекет. Ако упростимо игру, имамо веће шансе. Нису нам потребни узбудљиви потези, само једноставно – скок, шут и дати све од себе до самог краја“, рекао је Слотер.

Евролига је одлучила да ће утакмицу судити Шпанац Мигел Перес Перес, Летонац Олегс Латисевс и Израелац Сефи Шемеш. Перес Перес је био део судијске тројке у хали ’Александар Николић’ 13. октобра, а на утакмицама Звезде је био присутан још два пута – у поразу од Фенербахчеа 87:72 у 11, те победи над Галатасарајем 77:58 у 23. колу.

Летонац Латисевс је био судија у поразу Звезде од Панатинаикоса 70:59 у четвртом колу, победи на гостовању Басконији 87:69 у 19, као и у тријумфу над Емпорио Арманијем 78:71 у 26.

Израелац Шемеш ниједном није делио правду на мечу Звезде ове сезоне.