Прочитај ми чланак

Хит „Јутро је“ на изборима у Турској

0

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган признао је у недељу историјску победу опозиције на локалним изборима, а грађани који га не подржавају организовали су славље у више делова Турске.

На друштвеним мрежама објављени су бројни снимци прославе победе опозиције на локалу, а међу њима се издвајају они на којима се пева песма са наших простора.

У питању је хит певачице Наде Топчагић „Јутро је“, који је у „орбиту“ погурао и из „нафталина“ извукао прослављени фудбалер Златан Ибрахимовић када је уз њене тактове 2021. године изашао на сцену италијанског фестивала Санремо.

И синоћ се Истанбулом орило „Кад те нема боље да се нисам ни пробудила“, играло се коло, али и вијорила застава СФРЈ.

Претпоставља се да су снимци направљени у такозваној истанбулској „Балканској махали“ у којој, како је раније писао ББЦ, живи око 200.000 људи, од чега су 60 одсто Бошњаци, а 20 одсто Македонци.

„Тај део града се званично зове Јилдирим махала, али га људи углавном знају као Балканска махала“, рекао је 2019. године за ББЦ на српском Јусуф Емин, новинар и глумац из Истанбула.

„Тамо углавном живе Балканци из Рашке области, Сјенице, Тутина, Рожаја, Бијелог Поља… Наравно, углавном су Бошњаци, а има и Македонаца.

Он је испричао да у том делу града има и босанског бурека, ћевабџиница, као и да постоје ресторани „Авлија“ и „Права пита“.

После пребројавања 95 одсто гласачких листића широм земље, турска опозиција је нанела најгори изборни дебакл владајућој Партији Правде и развоја (АКП).

Главна опозициона партија, Републиканска народна партија (ЦХП) победила је у Истанбулу и Анкари, два највец́а града у Турској, и спрема се да преузме и друге градове, као што је Бурса, велики индустријски град на северозападу који је преузет од АКП-а од 2004.

Ердоган је синоћ из седишта своје странке у Анкари и пред потиштеном, необично тихом масом, обец́ао да ц́е „поштовати одлуку нације“, преноси Н1.